Életmód

Kecskékkel barátkozik és tejüket issza a megmentett szarvasgida

Jakab, a Cservölgy Major lakója ragaszkodik az emberek társaságához és a kényeztetéshez.

A Cserhát Natúrpark területén fekvő Herencsény határában terül el a Patay család 230 hektáros birtoka, ahol állattartással is foglalkoznak. A vadgalicák, tehenek és kecskék között ma már önfeledten sétál a Cservölgy Major ritka lakója, a birtok egyik erdőrészében 2016. május 11-én súlyos fejsérüléssel talált fiatal szarvastehén, akit ilyen állapotban pillantottak meg:

jakab4

Dr. Patay Gábor, a major tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: nem sok esélyt adtak a gidának a túlélésre, ám a major munkatársai szinte gyerekükként kezelték a jövevényt, és kecsketejjel táplálva meggyógyították a Jakab névre keresztelt állatot, aki a kezdetekben cumisüvegből itta a tápláló nedűt.

PATAY GÁBORRÓL, A PRAXISÁT SZÜNETELTETŐ ORVOSRÓL ÉS A CSERVÖLGY MAJORRÓL KORÁBBAN ITT ÍRTUNK.

A szarvastehén éppen öt hónapja a major lakója. Otthonosan mozog gazdái kísérőjeként a mosdóban, a konyhában és a birtokon is. Jakab napközben egy körbekerített 1 hektáros erdőrészen kalandozik a nap jelentős részében, ám amikor eljön az etetés ideje, a számára nyitva hagyott kapun kiballag, és megjelenik a gazdiknál.

jakab2

1 méter 20 centi magas a kerítés Jakab „birtoka” körül – említette dr. Patay Gábor. – Ha menni szeretne a még nagyobb természetes közegbe, ezt a magasságot helyből átugorná, de úgy tűnik, nem vágyik el tőlünk.

Jakab megszerette az embereket, a társaságot. Barátai a kecskék, akiknek tejét megtalálása óta issza. Azt nem lehet tudni, hogy mikor gondolja meg magát, nekiindulva a „nagyvilágnak”, addig azonban a Cservölgy Major csapatától szeretetet és gondoskodást kap.

Mindennapjairól a major Facebook-oldalán naprakész információkat találsz, a róla készített rövid videókat pedig alább nézheted meg.

A fotókért köszönet a Cservölgy Majornak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik