Életmód

Életet lehelt a picinyke faluba, munkát adott az időseknek

A fiatal hölgy továbbra is mer nagyot álmodni.

A 28 éves Guzel Sanzhapova 2013-ban Cocco Bello Startup néven indította el vállalkozását Malij Turisban, ebben a picinyke oroszországi faluban. Az elöregedő település – melynek ma csupán 16 házában laknak, és mindössze hét gyerek él ott – az Urálon túl, Moszkvától 760 mérföldre, a szverdlovszki régióban fekszik. Sanzhapova az édesapjától örökölt kis méhészetre építette az újrakezdés ötletét – írta a magicnobilje.com.

orosz3x

A többségében nyugdíjas helyiek szinte nem csináltak semmit. Egész nap a tévé előtt ültek, esetleg kimentek a kertjükbe, egymással nem kommunikáltak – nyilatkozta a fiatal hölgy. – A vállalkozás megalapításakor elsősorban nem a gyors profit érdekelt, hanem az, hogy ezeknek az értékes, a társadalom számára is fontos idős embereknek visszaadjam a hitüket, kiegészüljön a nyugdíjuk, és élhetővé, nyüzsgőbbé tegyem a falut.

Sanzhapova közösségi hozzájárulásokból kezdte a vállalkozást. A „Segítsetek, hogy újjáéledjen a falu!” szlogen sokak pénztárcáját kinyitotta, így a remélt összeg háromszorosa gyűlt össze. A Cocco Bello Startup ma már kilenc helyi embernek ad munkát. Fő profiljuk a gyógytea, méz és cukorka, melyek mindegyike keresett a közeli piacokon.

orosz4

Elismerte a Lipton a missziós munkát

Legújabb sikerük a Lipton Goodstarter programjában való részvétel. Ez a program a fiatal, szociálisan érzékeny vállalkozásokat támogatja. Mivel az orosz Cocco Bello valódi misszió, nem meglepetés, hogy a Lipton örömmel segített nekik. 2016 novemberében Malij Turisban csomagolják a világmárkához az édességeket – cukorka kanalakat –, melyért 1,4 millió forintnak megfelelő rubelt kap a vállalkozás – olvasható az rbth.com portálon.

Guzel Sanzhapova
Guzel Sanzhapova

Következhet a cukorkagyár építése

Guzel Sanzhapovánál nincs megállás. Legújabb terve, hogy saját cukorkagyárat épít. Ennek teljes beruházási költségét közel 100 ezer dollárra taksálja, melyre újabb közösségi kezdeményezése során 15 ezer már összegyűlt. Eddigi lendületét látva nem kételkedhetünk, hogy érkeznek majd hírek a gyár átadásáról is.

Kapcsolódó cikk: Magyarországon városi emberek mentettek meg a kihalástól egy falut. ERRŐL ITT OLVASHATSZ.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik