Virágzó vidékünk

Hegyre szúrt falu a világ végén

Ahol az ember rácsodálkozik a természet bájos, üde világára, hogy meghallja a patakok, források, az erdők, mezők beszédét és énekét.

A Székelyföldön lévő Hargita megyei siklódiak úgy tartják, hogy Küsmöd a világ vége, és Siklód még onnan is hat kilométerre van.

A Hargita és Maros megye határán fekvő Siklód vulkáni hegyekkel ölelt, sajátos mikroklímájú völgyben található 800 m átlagmagasságban. Alig száz éve még Udvarhelyszék harmadik legnépesebb települése volt Székelyudvarhely és Oroszhegy után – írta az erdelyinimrod.ro.

siklod4

A falunak valamikor külön önkormányzata és polgármesteri hivatala volt, fénykorában több mint 1800 lakossal rendelkezett. Mára már alig több mint kétszázan maradtak a településen. A többség főként Székelykeresztúron és a környékbeli városokban talált munkát, ezért oda költözött.

Akik azonban ott maradtak, visszaköltöztek vagy rendszeresen hazajárnak szülőfalujukba, roppant vendégszeretőek, kedvesek és barátságosak. Munkalehetőség híján kétségtelenül nehéz itt az élet, a helyiek azonban mégis mosolygósak. Csendes utcáik és portáik rendkívüli nyugalmat árasztanak, mintha lelassult vagy megállt volna az idő. Ugyanakkor egyre nagyobb számban vásárolnak külföldiek itt régi parasztházakat, és igényes kulcsosházra, gyógynövény- és erdeigyümölcs-feldolgozásra is van kezdeményezés a faluban.

siklod5

Siklód közössége talán éppen az elzártságának köszönhetően őrzi hagyományait, gazdag népszokásait, népviseletét. A falut, ahol szinte skanzenszerűen megtalálhatóak a hagyományos sóvidéki székely építkezés elemei – egyedülállóan a Kárpát-medencében.

Ha szeretne ízelítőt kapni a múlt egy darabjából, egy hegyre szúrt székely faluról a világ végén, megismerni a még érintetlen természet szépségeit – tavasszal és nyáron a virágzó kaszálókat, ősszel a paletta minden színében pompázó erdőket, télen a hófödte erdőket, a gyorsan szaladó patakokat – akkor szeretettel várjuk önt Siklódon, és vendégházainkban – írják weboldalukon. Mert itt rákényszerül az ember, hogy rácsodálkozzon a természet bájos, üde világára, hogy meghallja a patakok, források, az erdők, mezők beszédét és énekét.

Siklódon büszkék arra, hogy egyik magyarországi testvértelepülésük a Palócföld éke, az UNESCO Világörökség részét képező Nógrád megyei település Hollókő. Nagy találkozás ez: a két skanzenfalu kézfogása, egymás tisztelete jegyében.

Fotók: siklod.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik