Életmód

Mit szólnánk, ha eltűnne a sütemények 95 százaléka? Márpedig megtörténhet

Rossz hír mindenkinek, de az édesszájúaknak  mindenképp: a méhek és az egyéb beporzók pusztulása egyben a desszertek végét is jelentené.

Az amerikai Whole Foods Market üzletlánc nemrégiben egy riasztó fotóval hívja fel a nassolók figyelmét, hogy a méhek pusztulása milyen veszélyekkel járhat. A pékárukról eltávolítottak minden olyan összetevőt, ami a méhek nélkül nem kerülne a tányérunkra. Valljuk meg, a látvány elég drámai.

Fotó: Whole foods Market
Fotó: Whole foods Market

Márpedig tény, hogy ezen a beporzók ( méhek, kolibri, legyek, bogarak és lepkék) nélkül a desszertek 95 százalékától elbúcsúzhatunk, de legalábbis drasztikus változásokra számíthatunk süteményfronton. Édességeink nagy része, a csokoládé, vanília, kávé, mandula és bogyós gyümölcsök, de az alma, citrom, görögdinnye, sárgarépa és avokádó is ezen rovarok segítségével kerülhet csak kedvenc süteményeinkbe.

A beporzóknak igen nagy szerepük abban is, hogy jó ízű élelmiszereket fogyaszthatunk. Beporzás nélkül nem csupán ízetlen növényekhez, gyümölcsökhöz jutnánk, de ezek az élelmek tápanyagokban is sokkal sivárabbá válnának.

Ha bármilyen süteményt elemeire szednénk és szétválasztanánk, porzók nélkül szinte csak a liszt és a cukor maradna, tehát búcsút mondhatnánk az egészséges táplálkozásnak, mint ahogyan a gyógyító hatású propolisztól és a virágportól is.

Fotó: Whole foods Market
Fotó: Whole foods Market
Fotó: Whole foods Market
Fotó: Whole foods Market

A jövőt tekintve nem lehetünk túl optimisták, hiszen ezek a rovarok veszélyben vannak. A méhcsaládok az elmúlt években aggasztó számban betegedtek meg, és pusztultak el. Mielőbb szükséges megtenni a lépéseket a védelmük érdekében, visszaszorítva a peszticid tartalmú vegyszerek használatát, segítve az organikus gazdaságok működését és mindazokat a területeket, amik a környezetünk, a természet fenntarthatóságát biztosítja.

Mert mindezek nélkül, az élet sokkal kevésbé lesz édes.

Nézd meg ezt is >>> Bámulatos videón a méhek születése

Via/ Huffingtonpost

Olvasói sztorik