Életmód

A lélek takarítása a legfontosabb karácsonyi teendő

Bár a karácsony békés, meghitt ünnep, a „hajrában” egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberre.

Szigyártó Adrienn pszichológus szerint, ha ablakpucolás helyett belső takarítást végeznénk, az ünnep is stresszmentesebb lehetne – írta a Szekelyhon.

Mondhatni egy új népbetegség a karácsonyi stressz, a béke és a szeretet ünnepe hektikus, csillogó-villogó, idegpróbáló stresszforrássá változott. A sok feladat, az ajándékvásárlás, sütés-főzés, fabeszerzés, takarítás mind erősíti bennünk a szorongást, nem beszélve arról, hogy a karácsonyi dugókban, a zsúfolt nagyáruházakban sem könnyű nyugodtnak maradni – mondta a portálnak a szakember.

Szigyártó Adrienn azt ajánlja, hogy ablakpucolás helyett inkább próbáljunk meg belsőleg takarítani, az ünnepi időszak amúgy is az év vége, a számvetések ideje.

 

Fotó: forum-us-anno-online
Fotó: forum-us-anno-online

 

Talán több értelme lenne közösen a gyerekekkel készíteni valami karácsonyi díszt, és velük közösen sütni. Gyakoriak ilyenkor a nagy családi veszekedések is, mert stresszesek vagyunk, ugyanis nem reális feladatokat állítunk magunk elé, hanem elérhetetleneket, s az emiatt felgyülemlett idegességünket másokon vezetjük le – vallja a pszichológus.

Három gyermekes édesanyaként a pszichológus maga is küzd azzal, hogy kilépjen ebből a karácsonyi stresszhelyzetből.

Az a terv, hogy ágyban reggelizünk, rajzfilmet nézünk, majd közösen díszítjük fel a fát, próbálunk kilépni az ide-oda rohanásból – mondja a pszichológus.

Az egész lényege pedig az, hogy összefogjon a család. Ennél szebb és jobb a szeretet ünnepére készülve és a karácsonyi napokon nem is történhet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik