Eszünk és eszünk, a sokfogásos lakomák pedig megterhelhetik a gyomrot. Aztán jönnek az emésztési gondok, melyek többféle eredetűek – például epeváladék- vagy gyomorsav-termelési rendellenesség – lehet, de adódhat stresszből, helytelen táplálkozási szokásokból is.
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember weboldalán.
például az aranyvessző, borsosmenta, kis ezerjófű, mezei katáng – olvasható aGyuri bácsi Aranyvessző teakeveréke (Ebéd utáni tea) az imént említett növényekből áll, amelyek az epeváladék termelését fokozzák, ezáltal könnyítik a zsír felszívódását a táplálékból. Ha megnézzük az összetevők fotóit, szinte sugárzik belőlük, hogy ebből a teából csak jó sülhet ki.
A gyomrunk emészt, táplálék felszívást nem végez, kivéve néhány fehérjét. A zsírokat a vékonybél bontja, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják az enzimek kisebbekre, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy
és mintha az emésztésünk megállt volna – hiszen meg is áll.A zsírokat egy olyan enzim bontja (lipáz a neve), mely a hasnyálmirigy terméke, és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.
Az ebéd utáni tea javasolt fogyasztása
Bőséges étkezés után, puffadásra és gyomorrontásra napi egy csészével ajánlott fogyasztani, étkezés után. Rendszeres emésztési problémák esetén fogyasztása kúraszerűen javasolt: első héten naponta, második héten kétnaponta, harmadik héten kétszer. A teát reggel, éhgyomorra fogyasszuk! Lassú bélműködésre heti két csészével ajánljuk. Nem ajánlják azok számára, akiknek 3 mm-nél nagyobb epekövük van.
Még több Gyuri bácsi:
2017-es egészségnaptár Gyuri bácsi tanácsaival
Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle
Gyuri bácsi nagymamája megjósolta, hogy füvesember lesz belőle
Címfotó: Wikimedia Commons