Életmód

Péntek 13 – A nap, melyet egy évben sem lehet megúszni

Sokan annyira rettegnek ettől a naptól, hogy legszívesebben ki sem lépnének otthonukból.

Ha a naptár pénteket és 13-át mutat, gyakran azoknak is kellemetlen érzésük támad, akik nem babonásak. De miért lett mumus a péntek 13?

Ami az egyik ember szemében babona, a másik számára vallás vagy tudomány. Egyesek szerint péntek 13. szerencsétlen nap, mások szerint viszont ez is ugyanolyan, mint a többi. Tapasztalatok szerint ilyenkor az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, nem szívesen köt komoly üzleteket.

A pszichológusokat és a történészeket is megosztja, hogy mi lehet a magyarázata a péntek 13-a által keltett babonás szokások fennmaradásának. Legtöbbjük azt vallja, hogy az ember életében olyan sok a rejtélyes veszély vagy a stressz, hogy néha hinni akar abban, hogy az olykor felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan jelenségek mögött mégiscsak van valami ok.

Mit tegyünk – vagy ne tegyünk – ma, amikor péntek van és 13-a? Állítólag az e napon beszedett orvosság nem használ, és ha ruhát varrunk, az rosszul sikerül. Amelyik állat ilyenkor ellik, annak a kicsinye valószínűleg beteges lesz. Az elvetett mag silány termést hoz, és a tizenharmadikán köttetett házasság csak válással végződhet. A babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást. Akadnak viszont olyanok, akik péntek 13-án megérintik a lottószelvényüket és kérnek öt nyerőszámot.

babona5

Érdekességek

Az Egyesült Államokban ez a legelterjedtebb babona, a 13-as számot pedig annyira szerencsétlennek tartják, hogy nem létezik 13. emelet a felhőkarcolókban, a hotelekben és a kórházakban nincs 13-as szoba. Az Egyesült Királyságban egy tanulmány szerint a 13-ára eső pénteki napokon 52 százalékkal magasabb a közúti balesetek száma, mint más péntekeken. Ugyanakkor a Holland Központi Statisztikai Hivatal szerint országukban kevesebb baleset, tűzeset vagy lopás fordul elő, ha 13-a péntekre esik, mint más pénteken, mert az emberek megelőzés céljából óvatosabbak.

Sok ember – indokolatlanul – retteg ettől a naptól: nem mozdulnak ki lakásaikból, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak, nem használnak elektromos eszközöket, nehogy baleset érje őket. Csak magunknak okozunk kellemetlen perceket azzal, ha átengedjük magunkat az ehhez hasonló félelmeknek.

A különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ezen a napon, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Ezen a napon nem szabad létrára mászni, minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán.

A péntek tizenharmadikát egyébként sem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik