Mozaik

Régen nagy jelentőséget tulajdonítottak a madártollnak – Ismerd meg jelentésüket

A régi civilizációkban tollakat használtak ahhoz, hogy közelebb kerüljenek a madarakhoz, azok képviselt tulajdonságaikhoz, vagy akár a másvilághoz és bizonyos Istenekhez.
Kapcsolódó cikkek

Maga a madártoll, mint a szárny része, az égi, felső világhoz való tartozást, az égbe emelkedő erőt, és az égi eredetű hatalmakat szimbolizálja. A mai mágikus tanok alapján a tollakat a gördülékenyebb kommunikáció elősegítéséhez használhatjuk – olvasható az erdei oldalán.

 Az észak-amerikai őslakosok ajándékoknak tartották a tollakat, melyeket szerintük gyógyításra és varázslásra lehetett használni. Ugyanitt, az embereken viselt madártollak száma és fajtája, valamint az, ahogy hordták őket, jelképezte az személyek törzsbeli státuszát. A fehér tollakat pedig a barátság zálogának mondták, míg az élénk színű tollakat “jó gyógyszernek”, a fekete tollakat pedig átkozottnak, és csak a boszorkányok által használtnak tekintették.
Fotó: paisley.hu
Fotó: paisley.hu

Egy európai babona alapján, ha a menyasszony csokrába egy tollat tesznek, a vőlegény tudta nélkül, mindketten gazdagok lesznek. Egy másik szerint pedig, ha az ember lába elé esik egy madár tolla, azt fel kell venni és megtartani, mert képes távol tartani minden gonoszt.

A különböző madártollak jelentése

Galamb: hosszan-tartó szerelem. Magadon hordva megelőzi, hogy mások rád erőszakolják az akaratukat.
Sas: védelem, hatalom. Egy angol szokás szerint, ha az ember távol akarja tartani a ködöt a kertjéből, annak a négy sarkába sastollakat kell akasztani.
Lúd: szerelem vonzása, sövény átlépése
Sólyom: védelem
Strucc: igazság
Bagoly: bölcsesség, éjszaka misztériumai, védelmező amulett. A szibériai népek a gonosz ellen használták, és több észak-amerikai törzs is ezzel díszítette rituális öltözékeit boszorkányok elleni védelemért. A kazakok pedig élő baglyokat kaptak el, hogy kitépjék a pihetollaikat a farkuk alól, melyekről azt mondták, hogy szerencsét hoznak (a madarakat aztán szabadon engedték).

Fotó: hu.tubgit
Fotó: hu.tubgit

Sirály: utazás
Fecske: szerencse
Ökörszem: biztonságos utazás
Pulyka: szerencse, védelem, akadályt képeznek a szerencsétlenségek előtt
Daru: tudás
Páva: szemmel verés ellen, ám sok helyen szerencsétlennek tartották a tollait, rajta a “szemet” pedig kimondottan gonosznak
Vörösbegy: egy élő példányból származó toll nagyon jó amulett tud lenni
Holló: túlvilág. Ázsiában azt mágikus erőt tulajdonítottak a tollainak, és aki őket viselte, soha nem lehetett legyőzni csatában. A finnek rossz szerencsét hozó madárnak tartották, habár a szárnya alatt elvileg lapul egy toll, mely képes szerencsét hozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik