Életmód

Nem használ a köhögés elleni szirupok nagy része

Egyre több tanulmány igazolja, hogy a  köhögés elleni gyógyszerek közel sem olyan hatékonyak, mint azt azokról állítják.

Ha jön a tél, akkor nyomában érkezik a köhögés is. Tegyük hozzá, hogy ez évszázadokkal ezelőtt is így volt.Száraz vagy hurutos szinte mindegy, hiszen egyaránt megnehezítik a napjainkat. Védekezni aligha tudunk ellene, hiszen buszon, metrón, autóban utazva és az üzleteket járva bárhol megfertőződhetünk.

Miután emberek millióit érinti a probléma, és szeretne a legrövidebb idő alatt megszabadulni a köhögés miatti kellemetlenségektől, így egyre-másra próbáljuk ki a hatékonynak kikiáltott gyógyszereket. Ha nem válik be az egyik, akkor vesszük a másikat, így nem meglepő az sem, hogy dollármilliárdokat költünk a köhögés elleni szerekre.

A tudomány szerint nem hatékonyak

Az American Chemical Society kutatói megállapították hogy nagyon kevés a bizonyíték arra, hogy a köhögés elleni szirupok hatásosak lennének, mi több gondosan elvégzett klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy ezek a gyógyszerek általában nem jobbak, mint egy placebo -írja a treehugger.

19 tanulmányt vizsgáltak meg és hasonlítottak össze, melyből  kiderült, hogy 15 esetben az alkalmazott gyógyszerek nem hozták az elvárt eredményt, de legalábbis ellentmondásos eredmények születtek. Egy másik vizsgálatban is hasonló következtetésre jutottak, miszerint “nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az OTC ( vény nélkül kapható) gyógyszerek igazán hatékonyak lennének akut köhögéskor.”

A Reaction videója részletezi a gyógyszerek működésének mechanizmusát, illetve azok szervezetünkre gyakorolt hatását, mellékhatását.

Tanácsok

  • Igyunk sok folyadékot, vizet, teát, gyümölcslevet. A szénsavas italokat és a tejet kerüljük.
  • Próbáljuk meg párásítani otthonunk helyiségeit, és fürödjünk minél nagyobb gőzben. Még hatásosabb, ha természetes sóval dúsítjuk (tengeri vagy himalájai)
  • Köhögés elleni cseppek és cukorkák helyett megteszi bármilyen kemény cukorka szopogatása, de azt gyakran tegyük.
  • Méz és citrom! Kutatások igazolják a méz (különösen az akác és a hárs) jótékony hatást köhögésre, valamint a citrom C vitamin tartalma miatt lehet jó kiegészítője teánknak.
  • Bevethetjük nagyszüleink praktikáit is (karamellizált cukor, szirupok, hagymatea és gyógynövények, például a lándzsás útifű )
  • Legyünk türelmesek. A legtöbb köhögés 1-2 hét alatt különösebb kezelés és gyógyszer nélkül elmúlik.

FONTOS! Gyerekek esetében és hosszantartó, makacs köhögésnél forduljunk orvoshoz.

Címlapfotó: medicaldaily

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik