Életmód

Egy bolíviai törzs tagjainak a legegészségesebb a szíve a világon

A bolíviai erdőkben élő Tsimane-törzs tagjainál szinte egyáltalán nem fedezhető fel az artériák eltömődése még idős korban sem, derült ki a Lancet tudományos folyóiratban minap közzétett tanulmányból.

A kutatók szerint bár elképzelhetetlen, hogy az emberiség visszatérjen a halászó-vadászó életmódhoz, számos leckét adhatnak a számunkra.

Kik ők?

Jelenleg körülbelül 16 ezer Tsimane él a bolgyón, akik vadásznak, halásznak és mezőgazdasággal foglalkoznak az Amazonas őserdőiben a Maniqui folyó partjain.

A tudóscsoport több repülőátszállással és kenutúrával jutott el a lakóterületükhöz.

Mit esznek?

  • Étrendjük 17 százalékát teszik ki vadállatok, köztük a vaddisznók, tapírok és kapibarák, a bolygó legnagyobb rágcsálói;
  • 7 százalékban fogyasztanak halakat, legfőként piranhát és harcsát;
  • a maradék élelmet pedig a földekről szedik, ahol rizst, kukoricát, manióka gyökeret és banánt termesztenek.

Ez annyit jelent, hogy

  • a bevitt kalória 72 százaléka szénhidrátból származik;
  • 14 százalék zsír;
  • és 14 százalék protein.

Mennyire edzettek?

A férfiak napi tizenhétezer, a nők napi tizenhatezer lépést tesznek meg átlagban. Még a 60 év felettiek is simán átlépik a tizenötezres határt.

Csak összehasonlításként, a civilizált világban napjainkban a legtöbb embernek a tízezer lépés is komoly megterhelést jelent.

Miért olyan nagyszerű a szívük?

A kutatók a koszorúerekben lerakódott kalcium mennyiségét vizsgálták, ami egyik jele az artériák eltömődésnek és nagyban növeli a szívinfarktus kockázatát.

A tanulmány során 705 ember szívét vizsgálták meg. A Tsimane törzs 45 éves tagjainál tulajdonképpen egyáltalán nem volt kimutatható a kalcium a koszorúérben, holott az Amerikai Egyesült Államokban a hasonló korú lakosság 25 százalékánál már jelen van.

Michael Gurven antropológiakutató a BBC megkeresésére elmondta, ez a szám jóval alacsonyabb, mint bármely más populációnál, ahol ismertek erre vonatkozó adatok.

A legközelebb a japán nők állnak hozzájuk, de még mindig teljesen más kávéház

– fogalmazott.

Csak az étrend és az edzés a lényeg?

Jóval kevesebbet cigarettáznak a civilizált embereknél, de nagyobb a fertőzésveszély, ami potenciálisan növeli a szívbetegségek kialakulását.

Az egyik elmélet szerint az immunreakciókat visszafogó bélféreg gyakoribb a közösségben és ez segíthet megvédeni a szívet.

Mit tanulhatunk?

Úgy gondolom, hogy szükségünk van egy holisztikusabb megközelítésre a testmozgásról. Járjunk kerékpárral dolgozni, lépcsőzzünk többet

– mondta a szakértő.

Mint fogalmazott, a modern világ tart minket életben, de az urbanizáció és a munkaerő specializációja új kockázati tényező lehet az egészségtelen szív kapcsán.

Ők kis közösségekben élnek, az élet nagyon szociális és könnyebben fenn tudják tartani a pozitív szemléletet.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik