Életmód

Magának épít helikoptert a 70 éves barkácsszaki

Két év múlva szeretne felszállni a saját géppel.

Most még csak emelőn száll fel, majd ereszkedik a földre a székelyudvarhelyi Máthé András saját építésű helikoptere, de ha minden jól alakul, hamarosan már saját ereje repíti a magasba a gépet – írta a Székelyhon.

A 70 éves, nyugdíjas barkácsszaki több éve dolgozik a légi jármű elkészítésén. A Moszkitónak elnevezett gépbe mindent beépít, ami újrahasznosítható, így alkatrészként belekerült kórházi vaságy és gyorsasági motorkerékpár hajtóműve is.

Máthé András régóta barkácsol. Először testvérének készített vastengelyű szekeret a kilencvenes évek elején, ami azóta is használható. ’92-ben vett egy motort, ami köré hosszú évek alatt egy traktort épített. Akkor gondolt először arra, hogy helikoptert épít magának.

A lemezmunka volt talán a legnehezebb, hiszen az nem a szakmája, a traktor építése közben tanulta ki a fortélyait.

A gép nem lesz több 200 kilónál. Motorja egy gyorsasági motorbicikli hajtóműve volt, eredetileg 95 kiló, most csupán 60, de még így is nehezebb a kasztninál. A tank 20 literes, de csak 5 liter benzint töltök majd bele a felemelkedéshez – mesélte a portálnak a barkácsszaki.

Több alkotóelem már készen van, de még nincsenek felszerelve. Két éven belül szeretné befejezni, a barátok is nagyon biztatják. Többen nagy lakomát szerveznének a jeles esemény tiszteletére.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: konnerhelikopters.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik