Életmód

Sok cukor és potenciális allergizáló összetevő van a gyümölcsjoghurtokban

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsös és gyümölcs ízű joghurtot vizsgált termékcímkén olvasható információk alapján.

Kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekeknek szóló termékekre. Vizsgálták a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, származási helyét valamint azt, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású  karragént,guargumit vagy kármint.

A legtöbbnek 5% alatt volt a gyümölcstartalma

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt, második a Desira földiepres joghurt, harmadik a Nöm Fasten epres joghurt.

A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el: Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, Zott Szívecske joghurt eper, Danone könnyű és finom, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, Maly Gazda Joghurt – epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt, Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált  élelmiszerkészítmény, Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény.

Közös bennük, hogy a legtöbbnek 5% alatt volt a gyümölcstartalma, több cukor volt bennük, mint gyümölcs, tartalmaztak aromát, színezéket is, néhány kivétellel potenciálisan allergizáló összetevőt is.

Két termék a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak „eperízű” elnevezés szerepel, ami megfelel az Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól.

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ebből 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11 illetve 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: Danett Danonino Eper, Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt), több bennük a cukor mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danone két másik terméke gyümölcstartalom, ill. gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke.

A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5%-ot tartalmaz.

A termékek közel felében volt valamilyen potenciálisan allergizáló hatású összetevő: két termékben karragén, háromban guargumi és 11 termékben kármint használtak színezékként.

Az ár tekintetében nem találtak összefüggést: a gyerek és a „felnőtt” illetve a jól szereplő és gyengébb termékek között is volt drágább és olcsóbb is.

A teljes teszt megtekinthető a tudatosvasarlo.hu oldalon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik