Életmód

Autókat, ablakokat támadhatnak a költési időszakban a madarak

Az ablaküveg, az autó külső visszapillantó tükre és akár fényezése is vizuális madárcsapda lehet.

Nem csak hazánkban, hanem Földünk minden szegletében megfigyelnek  autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat.

Ennek hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet “tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló tükörkép nem létezik, az állatok nem tudtak felkészülni ezekre az ingerekre – írja a Magyar Madártani Egyesület.

Rivális hímeket látnak a visszatükröződő felületeken

Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket. Ilyenkor az adott  fészkelőhely madara folyamatos röpködéssel, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét. Ezen alkalmakkor vonzó pihenési helyszínt kínálnak bizonyos magaslati pontok, párkányok vagy parkoló autók.

Kapcsolódó anyag >>> Internetes sztár lett a jóképű madár, aki imádja a tükörképét

A ” harcias” viselkedés leggyakoribb kiváltója az autók visszapillantó tükre és hátsó szélvédője, de a madarakat bármilyen tükröződő felület (például ablakok), és természetesen a számukra hozzáférhető helyre kitett tükör is megtréfálhatja.

Bár jópofának tűnhetnek ezek a “csapdába esett” madarak, de ez a fajta vizuális megtévesztés akár veszélyes is lehet számukra, hiszen a tükörképükkel folytatott harc ebben a helyzetben arra kényszeríti a madarat, hogy akár végkimerülésig harcoljon vélt riválisával. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Mind e mellett az esetlegesen betörő ablaküveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Hogyan védhetjük ezeket a madarakat?

A legpraktikusabb megoldás a szúnyogháló felszerelése az ablakokra. ha ez nem megoldható, akkor ragasztószalagokat húzzunk végig az ablak alsó régiójában. Az autók visszapillantó tükrét és a hátsó ablakot takarjuk le valamivel. További megoldásokat és ötleteket az MME oldalán találtok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik