Életmód

Autókat, ablakokat támadhatnak a költési időszakban a madarak

Az ablaküveg, az autó külső visszapillantó tükre és akár fényezése is vizuális madárcsapda lehet.
Korábban a témában:

Nem csak hazánkban, hanem Földünk minden szegletében megfigyelnek  autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat.

Ennek hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet “tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonló tükörkép nem létezik, az állatok nem tudtak felkészülni ezekre az ingerekre – írja a Magyar Madártani Egyesület.

Rivális hímeket látnak a visszatükröződő felületeken

Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben figyelve és fülelve keresik a rivális hímeket. Ilyenkor az adott  fészkelőhely madara folyamatos röpködéssel, rövidebb-hosszabb időre meg-megállva szó szerint körbeénekli a területét. Ezen alkalmakkor vonzó pihenési helyszínt kínálnak bizonyos magaslati pontok, párkányok vagy parkoló autók.

Kapcsolódó anyag >>> Internetes sztár lett a jóképű madár, aki imádja a tükörképét

A ” harcias” viselkedés leggyakoribb kiváltója az autók visszapillantó tükre és hátsó szélvédője, de a madarakat bármilyen tükröződő felület (például ablakok), és természetesen a számukra hozzáférhető helyre kitett tükör is megtréfálhatja.

Bár jópofának tűnhetnek ezek a “csapdába esett” madarak, de ez a fajta vizuális megtévesztés akár veszélyes is lehet számukra, hiszen a tükörképükkel folytatott harc ebben a helyzetben arra kényszeríti a madarat, hogy akár végkimerülésig harcoljon vélt riválisával. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Mind e mellett az esetlegesen betörő ablaküveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Hogyan védhetjük ezeket a madarakat?

A legpraktikusabb megoldás a szúnyogháló felszerelése az ablakokra. ha ez nem megoldható, akkor ragasztószalagokat húzzunk végig az ablak alsó régiójában. Az autók visszapillantó tükrét és a hátsó ablakot takarjuk le valamivel. További megoldásokat és ötleteket az MME oldalán találtok.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.