Életmód

Állati bőr helyett ananászlevélből készülhetnek a jövő táskái és cipői

A bőr tökéletes helyettesítője lehet a  spanyolok által kifejlesztett új anyag.

A  spanyol textilművész, Dr. Carmen Hijosa több éven át dolgozott a bőriparban a Fülöp-szigeteken. Ekkor döntött úgy, hogy új, környezetbarát, növényi textíliákat fejleszt ki, ami helyettesítheti az állati bőrt – írja az Impress Magazin.

Fotó: ananas-anam.com

Tökéletes környezetbarát anyag 

Az ananászlevelek erős szálú rostjaiból látványra és tapintásra is tökéletesen élethű bőr utánzat készíthető. Ez a kifejlesztett új anyag, az ananásztextil egy rugalmas, jól szellőző, természetes textil. Hasonló textúrájú, mint a vászon, így a megmunkálás során különböző típusú, akár bőrszerű textúrák is készíthetők. Miután olyan erős és ellenálló, mint a bőr, ezért cipők, táskák, bútorkárpitok és autó kárpit is készülhetnek belőle.

Az első ananászcipőket a Camper és a Puma gyártja. A jövő víziójában körvonalazódik az is, hogy az anyagot a sebészetben és lakások szigetelésénél is alkalmazni lehet majd.

Fotó: ananas-anam.com

Az ananásztextil mellett szól az is, hogy az előállítása semmilyen káros hatással nincs a környezetre, egyszerű mezőgazdasági melléktermék felhasználásával készül.

Miután Brazíliában, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Kínában, óriási ananászültetvények vannak, így becslések szerint 40.000 tonna ananász hulladék keletkezik évente világviszonylatban. A tervező így nyilatkozott:

 Az állati bőrből és a kőolaj-származékból készült textíliák előállítása súlyosan károsítja a környezetet, itt az ideje a ruhaiparnak is egy új irányba nyitni.

A céget (Piñatex ) már elismerte a divatipar is, mint az innovatív és fenntartható textíliák úttörőjét. Számos elismerést tudhatnak magukénak, köztük Material Innovation az Arts Foundation és a “vegán divatmárka” kategóriában a PETA innovációs díját.

Olvasói sztorik