Életmód

Környzetvédelmi áttörés: samponos flakonokat készítenek óceáni műanyaghulladékból

A műanyag hulladékkal megtelt strandok szimbolizálják napjainkban, hogy milyen mértékben szennyezzük a környezetünket az élelmiszerek és kozmetikumok csomagolásainak eldobásával.

Most a Procter & Gamble amerikai multinacionális vállalat próbálja meg felhívni a figyelmet a problémára – írja a The Guardian.

Limitált kiadású Head & Shoulders sampont dobnak piacra. A palackokat a Franciaország partjain önkéntesek által összegyűjtött szemétből állítják majd elő.

A tervek szerint 170 ezer ilyen flaskát gyártanak majd le a Terra Cycle újrafeldolgozási és a Suez hulladékgazdálkodási vállalatokkal együttműködésben. 2018-ra az Európában árusított termékeik csomagolása 25 százalékban újrahasznosított műanyagból készülhet.

Technológiai áttörés

Tom Szaky, a TerraCycle magyar származású vezérigazgatója szerint ez lehet a valaha volt legnagyobb tengeri és tengerparti hulladékeltávolító akció még úgy is, hogy a P&G évi 29 millió flakon sampont ad el, a mostani környezetkímélő gyártási sorozat pedig ennek az egy százalékát sem teszi ki.

Steve Morgan, a Recoup műanyagújrahasznosító hálózat technikai igazgatója úgy véli, a P&G újrahasznosítási megmozdulása technológiai áttörést jelent.

Idáig technikailag lehetetlen volt az óceáni műanyaghulladékkal dolgozni, mert nagyon hamar lebomlanak a vízben. Az ő projektjuk viszont megvalósítható, ami hatalmas szó

– fogalmazott.

Megjegyezte, az áttörés és annak lehetséges dominóhatása a környezetvédelem terén sokkal jelentősebb, mint az, honnan származik az óceáni szemét.

Ha a technológia fejlődik még és elérhetővé teszik más cégek számára is, rengetegen használhatják majd.

A helyzet tarthatatlan

Évente több millió tonna hulladékot termelünk, aminek nagy része a vizekben köt ki.

A kutatók szerint 2050-re több műanyag lehet a tengerekben, mint hal.

A műanyagtermelés az elkövetkező húsz évben várhatóan megduplázódik, pedig jelenleg csupán a műanyahulladékok 14 százalékát hasznosítják újra világszerte, ami akár 70 százalék is lehetne ipari erőfeszítések árán.

Liz Goodwin, a World Resources Institute élelmiszer- és hulladékgazdálkodási részlegének igazgatója szerint bár pozitív, hogy megtisztítanánk az óceánokat a szeméttől, ennyi nem elég.

Egy ideális világban meg kellene előznünk, hogy a műanyaghulladék bekerüljön a vizekbe és addig kellene újrahasznosítanunk azokat, ameddig csak lehetséges.

Korábban az Adidas hétezer pár edzőcipőt gyártott óceáni hulladékból, a lábbelik pedig pillanatok alatt elkeltek tavaly novemberben.  Az öko mosószer- és háztartási tisztítószer gyártással foglalkozó Ecover szintén ráállt a környezetvédelmi vonalra és az Északi-tengeri-csatornából kihalászott hulladékból készítettek palackokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik