Mozaik

Színes tollú, hőtűrő csirkét kísérleteznek ki Kaposváron a klímaváltozás ellen

Az utóbbi idők egyik legjelentősebb agrárium projektje indul.

A campus a klímaváltozásra reagál, úgy hogy új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási technológiákat dolgoz ki, ipari partnerekkel közösen. Négy év alatt csaknem hatmilliárd forintból valósul meg a program – olvasható a Somogy TV weboldalán.

A klímaváltozás nagy hatással van a takarmánynövények minőségére és a haszonállatok tűrőképességét is próbára teszi. Éppen ezért a Kaposvári Egyetem, a Bábolna Tetra Kft és a Dalmand Zrt, közösen olyan technológiát fejlesztene, amellyel az időjárási viszontagságokkal szemben ellenállóbb állat- és növényfajtákat kísérleteznének ki.

A húshibridnél egy színes tollú, ökológiai tartásra alkalmas, színes, hőtűrő pecsenyecsirkét szeretnénk előállítani, amit Tetra HT-nek, tehát hőtűrőnek neveztünk el előzetesen – mondta Orbán Attila, a Bábolna Tetra Kft.igazgatója. – Már csak az a feladatunk, hogy a tulajdonsága megfeleljen a nevének.

A projekt keretében fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás a legfőbb cél. A mintegy 4 milliárdos hazai és Európai Uniós forrásból állattudományi klíma kutatóközpont, szarvasmarha és baromfi teljesítmény-vizsgáló állomás is épül a Kaposvári Egyetemen.

Képünk illusztráció.

Olvasói sztorik