Életmód

Hungarikum lehetne az utolsó lovas postakocsi

Gátéron működik az ország egyetlen, egyben utolsó lovas postása.

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2015-ben megyei értékké nyilvánította a gátéri lovas postást, így az akár a hungarikumok előszobájába, a Magyar Értéktárba is bekerülhet, ahonnan egyenes út vezet a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

A Magyar Posta 1962. augusztus 1-től vezette be a lovas kézbesítést a tanyás településeken. Mára ezt a szolgáltatást a legtöbb helyen felváltotta az utak szélére kihelyezett postaláda. Az egyetlen település az országban, ahol még a mai napig is működik a lovas postai szolgálat, Gátér község. Kulik István, a Magyar Posta alkalmazottja 1987 óta tölti be ezt a tisztséget.

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

A Gátérhoz tartozó tanyavilágban több mint 100 főnek szolgáltat lovas postakocsin a posta.

A levélküldemények és újságok kézbesítése mellett Kulik István talán még sokkal értékesebb feladatot is ellát: kapcsolatot tart a tanyavilágban magányosan élő emberekkel, hozza-viszi a falubeli híreket. Olykor bevásárol, becipeli az udvarról a tüzelőt, segít, ha ellik a tehén, vagy szól az önkormányzatnak, ha nagyobb segítségre szorul valaki.

Fotó: MTI – Ujvári Sándor

Talán mindezektől is sokkal fontosabb, hogy a magányos, egyáltalán nem mobil tanyasi lakosok szót válthatnak valakivel, ezáltal kicsit bekapcsolódhatnak a falu életébe. Megesik, hogy kiváltja az idős emberek gyógyszereit, vagy bevásárol nekik a gátéri boltban.

Remélve, hogy nem megy el az utolsó lovas postakocsi, a hungarikumok között mi találnánk neki helyet. És Te?

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik