Otthon készült

Magyaros életérzés a tiszai halászlé titka

Megünnepelték a kedvelt étel hungarikummá minősítését.

A nemrég hungarikumok sorába emelt tiszai halászlé része a magyar  életérzésnek, kultúrának – jelentette ki Fazekas Sándor,  földművelésügyi miniszter pénteken Tiszafüreden, a helyi önkormányzat rendezvényén.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tárcavezető gratulált a tiszai halászlé hungarikummá minősítését kezdeményező tiszafüredi önkormányzatnak és a nemes ételt generációkon keresztül fenntartóknak,  akik eredeti formájában őrizték meg a Tisza-tavi nyári programok „gasztronómiai csúcspontjának” számító tiszai halászlevet – írta az MTI.

Így készül a tiszai halászlé

A klasszikus tiszai halászlé a fehérhúsú halakból, a ponty fejéből, farkából és hagymából készülő alaplé készítésével kezdődik, majd a passzírozás után a felöntött alaplébe kerül a só, a piros paprika, s a pontyszeletek. A tiszai halászlé, amellett, hogy jellegzetes étele a Tisza-mentének, maga a továbbélő halászhagyomány. Az alapanyagok tekintetében szigorúan őrzi az ősi halászkultúrát, ugyanakkor a természetes ízfokozónak tekinthető alaplé használatával mindenki számára élvezetes étel.

A tiszafürediek büszkék arra, hogy a tiszai halászlé – mely megérdemelné, hogy megismerje az egész világ – az ő kezdeményezésükre került be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tiszafüredi programok

A Tisza-tó és annak „fővárosa” Tiszafüred az elmúlt években látványosan megszépült, gazdag madárvilággal, horgászparadicsommal rendelkezik, ott található Magyarország legnagyobb ártéri kalandparkja, és az ország legnagyobb kerékpáros centruma. A településen 2017. augusztus végéig 15 helyszínen több mint 40 program várja az érdeklődőket, amelyek közül kiemelkedik a Tiszafüredi Halas Napok rendezvénye.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik