Életmód

Megértik a belépni tilos táblát az IQ-bajnok varjak

A varjú elképesztően okos madár, kétség sem fér hozzá. Egyes fajok eszközöket használnak, mások felismerik az emberi arcokat és arról “pletykálnak”, ki jó és ki veszélyes.

Nem meglepő, hogy a hatalmas ésszel megáldott varjak világszerte könnyen alkalmazkodtak az emberekhez és a városi élethez. Titokzatos intelligencia ide vagy oda, egy friss japán kutatás eredményén mindenki felhúzta a szemöldökét

A varjak néhány éve Iwate prefektúrában megszálltak egy kutatóintézetet, ahová fészkükhöz szükséges alapanyagért jártak be. Majd hirtelen abbahagyták, miután egy professzor kiakasztott néhány táblát azzal a felirattal:

varjaknak tilos a belépés.

Az ötletgazda az Utsonomiya Egyetem egyik varjúszakértője volt.

Mindez nem azt jelenti, hogy a varjak tudnak olvasni japánul, de rávilágít az emberekkel való összetett kapcsolatukra.

Csökkenti a stresszt és a szorongást a madarak közelsége
Egy friss kutatás eredménye szerint mentális egészségünk függ attól, hogy milyen kapcsolatban vagyunk a madarakkal.

A szóban forgó épület egy nemzetközi kutatóközpont Otsuchi városában. Az intézményt 1973-ban alapították a biodiverzitás és tengeri kutatások céljából, de a 2011-es földrengés és szökőár szinte teljesen elpusztította a háromemeletes ingatlant.

Később a felújításnak köszönhetően a harmadik emelet újból használhatóvá vált, de az első és második emelet csak raktárhelyiségként szolgál. Bár szeretnék az egész épületet rendbe tenni, ez tömérdek pénzt emésztene fel, az építkezés pedig évekig is eltartana.

A varjak 2015 tavaszán kezdték el ellepni a sérült épületet. A fészeképítéshez szükséges szigetelőanyagokra pályáztak, majd elegánsan távoztak, de sok toll- és ürüléknyomot hagytak maguk után, ami lebuktatta őket.

Fotó: Thinkstock

A központ Tsutomu Takeda környezettudós és varjúszakértőtől kért tanácsot a probléma megszüntetésére.

Mikor azt javasolta, írásban jelezzék nekik, hogy tilos a belépés, mindenki azt hitte, viccel. De kipróbálták, a varjak pedig egyik napról a másikra megszüntették a bejárást.

Sokan szkeptikusak voltak, mondván csak véletlen egybeesés történhetett. Pedig a varjak utóbb akkor is távol maradtak az épülettől, ha volt rajta nyílás és szabadon röpködhettek volna ki-be.

Az üzeneteket tavaly és idén tavasszal is kihelyezték, és továbbra is rendkívül hatásosnak bizonyul.

De mi történik?

A varjak nem tudnak olvasni, mégis valahogyan fogják a táblákra írt információt.

A BBC egy évtizeddel ezelőtti dokumentumfilmje szerint a japán városi varjak megtanulták használni a közlekedési lámpákat. Diókat helyeztek az utakra, de a madarak csak akkor szálltak le értük, ha pirosra váltott a fényjelzés. Ez lenyűgöző, de mégsem ugyanaz a szituáció.

Érdekességek a madarak világából: udvarlás, fészekrakás és fiókanevelés
Családalapításkor bámulatos rituálékra képesek a madarak.

Takeda szerint más a magyarázat a jelenségre. A varjak nem a jelekre reagálnak, hanem az emberek reakcióira.

Általában a városi varjakról tudomást sem vesz senki, de a figyelmeztetések felhívják rájuk a figyelmet. Sok diák és látogató elolvassa a táblákat, majd az égre néznek és rá is mutatnak ujjukkal a madarakra.

Az okos varjak számára az emberek túlzott figyelme éppen elég ahhoz, hogy az épület és környéke veszélyesnek minősüljön. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy tudományos tanulmány, és lehet más oka is, hogy a madarak visszavonultak, ugyanakkor ez tűnik a legegyértelműbb magyarázatnak.

(MNN, kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik