Életmód
Hortobágy, 2014. április 26.
Csikósok vonulnak át a hortobágyi Kilenclyukú hídon a Szent György-napi kihajtási ünnepen 2014. április 26-án. A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig Szent György napjától számította, így az állattenyésztéssel foglalkozók, az idõjárástól és a legelõk állapotától függõen ez idõ tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekrõl a nyári legelõterületekre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyar érték és a csikósok kincse a hortobágyi karikás ostor

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 07. 12. 19:09

A szép ostor a pásztornak nemcsak terelőeszköze, hanem dísze, címere és kincse is.
Korábban a témában:

Bekerült a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszköz és fegyver, a hortobágyi karikás ostor.

Hortobágy, 2017. április 22.
Betyárnak öltözött hagyományõrzõk egy bivalyfogaton a Szent György-napi kihajtási ünnepen a hortobágyi vásártéren 2017. április 22-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kihajtották a jószágot a Hortobágyon
Megadták a módját a hagyományoknak.

A karikás ostor a lovas pásztornépek jellemző terelőeszköze, a magyarságnál valószínűleg a keleti, a honfoglalás előtti török örökségek közé tartozik. A Hortobágyon és a Kiskunságban használt forma, amelynél a szíjkengyelt oldalt kötik a nyélhez, megegyezik a sztyeppei népek – például a kirgizek és baskírok – ostoraival.

Kiskunfélegyháza, 2016. augusztus 27.
Csikós bemutató a kiskunfélegyházi nyeregszemlén 2016. augusztus 27-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI

A karikás ostor vagy karikás rövid nyelű, kenderkötélre szíjból font, állatterelő eszköz, mely minden pásztor kincse, fő és legdíszesebb szerszáma, melyet mai napig használnak és készítenek a hortobágyi csikósok és gulyások.

Hortobágy, 2017. április 22.
Karikás ostorok és csikóbõrös kulacs a Hortobágyon, a Vásártéren egy árus standján.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA

Nevét az ostor több ágból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikáról kapta. A múlt század végén viszont ezek a karikák elmaradtak az ostorról és felváltotta őket a bőrből készült fül. A karikásnak ezt a részét teleknek nevezik, ez köti össze a karikás két fő részét az ostort és a nyelet.

Hortobágy, 2014. október 25.
Csikósok a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen Hortobágyon, a Kilenclyukú hídon 2014. október 25-én. A hûvösebb idõjárás közeledtével a hortobágyi pásztorok a régi népszokásokat követve a rájuk bízott jószágokat behajtják a pusztáról téli szálláshelyeikre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

Maga az ostor 2-3 méter hosszú. Az ostor bőrből készül. A fonáshoz az állatok hasa alján található vékonyabb bőrt, a hasit használják. Az ostorfonás úgy történik, hogy a pásztor vesz egy darab kenderzsineget vagy vékonyabb kötelet vagy egy vastagabb szíjat hasít, kiköti a kútkávához, ajtófélhez és erre, mint bélre fonja a hasit. Egy karikás lehet 6-8-12-16-18-24-32 ágú. A harminckét ágú a legszebb és legnehezebb fonás, ennek elkészítéséhez rendkívüli nagy kézügyesség szükséges.

Hortobágy, 2014. október 25.
Egy csikós bemutatót tart lovával a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen Hortobágyon 2014. október 25-én. A hûvösebb idõjárás közeledtével a hortobágyi pásztorok, a régi népszokásokat követve, a rájuk bízott jószágokat behajtják a pusztáról téli szálláshelyeikre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

A szép ostor a pásztornak nemcsak terelőeszköze, hanem dísze, címere is. A hortobágyi csikós akármerre megy, mindig a nyakán hordja. Ha a ménest lóháton őrzi, feje felett forgatva elöl egyet ránt rajta, s az ostor csattan. A jószágot nem ütik vele, inkább pattogtatva, hangos kiáltozással késztetik engedelmeskedésre.

Via Hortobágy

Kiemelt lép: MTI

vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.