Életmód

Attól pumi a pumi, hogy pumisan néz ki

A hungarikumok közé tartozó kutyus szőre rendszeres gondozást igényel.

A pumi azon magyar pásztor- és vadászkutya fajták közé tartozik, melyeket 2017-ben hungarikumnak nyilvánítottak.

Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik
Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni.

Amerikában is jegyzik

A fajkutya-tenyésztők legnagyobb amerikai szervezete, az American Kennel Club (AKC) 2016. június 22-én bejelentette, hogy az ősi magyar pásztorkutyát a 190. fajtaként felvette a hivatalos kutyafajták legrégebbi amerikai jegyzékére. A felvétellel a pumi előtt is megnyílt az út, hogy részt vehessen a Westminster Kennel Clubon és más nagy amerikai kutyakiállításokon.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Egy kutyakiállításon az a kutya indul sikerrel, amelyik mind küllemben, mind viselkedésben a legjobban megfelel az FCI standard-nek. A felkészítés egyik igen fontos eleme a kutya nyírása. Nem mindegy, hogy ez mikor – mennyi idővel a megmérettetés előtt –, és hogy hogyan történik. Minden fajta felkészítésének megvannak a sajátosságai. A mudit például nem kell nyírni, maximum csak fazon igazítani, a pumi szőre viszont speciálisabb – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Nyírási szokások

Hajdanán a juhászok a pulit és a pumit tavasszal együtt nyírták a nyájjal. Ezen kívül szabadidejükben szinte minden nap foglalkoztak a kutyáikkal, kiszedték a szőrükből a bogáncsot, az elhalt szőrszálakat, feltépték a puli tincseit. Falun ma is jellemző, hogy mindkét fajtát csak évente, de akkor szinte kopaszra nyíratják. Ez sokszor keserves macera mind a kutyának, mind a kutyakozmetikusnak, mert sajnos, a falusi gazdik egy része ennyivel le is tudja kutyája szőrápolását.

A pumi attól is pumi, hogy pumisan néz ki. Ehhez viszont, a szőrével egy évnél sűrűben kell foglalkozni. Néhány hetente át kell fésülni, és körülbelül negyedévente nyírni is kell. Ehhez a kutya hozzászokik, jól tűri, a szőrében is kevesebb a gubanc, és rövidebb ideig is tart.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A pumit pumisra kell nyírni. Ezt a műveletet az egyik legjobban Baloghné Jancsovics Tünde, kutyakozmetikus tudja ma Magyarországon. A szakember a II. Jótékonysági szeminárium a gödöllői árva kutyusokért rendezvényen a napokban mutatta meg az érdeklődőknek a pumi nyírásának fortélyait. Az eseményről IDE KATTINTVA találsz képeket.

Kiemelt kép: MTI – Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik