Életmód

Élő népművészet és hagyományőrzés a Mesterségek ünnepén

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 18. 12:49

Magyarországon még van élő tudás, a mesterek által előállított termékre van igény.
Korábban a témában:

2017-ben augusztus 17-20. között rendezik az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválját, a Mesterségek ünnepét a Budai Várban. Hagyomány ez, hiszen harmincegy éve volt a várban az első Mesterségek ünnepe. Akkor a Tóth Árpád sétányon is elfértek a mesterek és a látogatók, előbbiek nem lehettek többen, mint hetvenen. Ők voltak azok, akik megteremtették ennek a népművészeti fesztiválnak a különleges hangulatát, hiszen akkor is lehetett vásárolni, a legfontosabb az volt, hogy minden mester helyben is dolgozott, bemutatta be az alkotói folyamatokat, anyagokat, szerszámokat, technikákat.

Budapest, 2017. augusztus 17.
Mézeskalácsos a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán 2017. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A kontinens legjobb fesztiváljai között

A Mesterségek ünnepe mára egyedülállóan sokszínű nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát. Ennek eredményeképpen  2017-ben kiérdemelte az Európai Fesztivál Szövetségtől a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerült a kontinens legjobb fesztiváljai közé. A Mesterségek Ünnepe az EFFE (Europe for Festivals – Festivals for Europe) minősítés birtokosa, amelyet a legjobb európai fesztiválok érdemelnek ki, valamint a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program is „Kiváló minősítésű Folklórfesztiválnak” értékelte.

Budapest, 2017. augusztus 17.
Rézmûves sátor a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán 2017. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

S közben a hangulat éppen olyan, mint harmincegy éve, igaz sokkal több alkotó van jelen, mint a kezdetekkor – idén több mint 800 hazai és határon túli mester, és a látogatók számát tekintve évről évre dőlnek a rekordok.

Mongólia a díszvendég

Az idei központi téma a hímzés, díszvendég Mongólia, de számos országból érkeznek kézműves mesterek.  Tőlük tudhatjuk meg, kik azok a szahák, megismerkedhetünk egy jakut mamutcsont faragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, mongol íjkészítővel, türkmén selyemfestővel, megleshetjük, hogyan készítenek halbőrből például táskát a Szahalin-szigetekről érkező mesterek.

Budapest, 2017. augusztus 17.
Jakutföldi csontfaragó mester a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán 2017. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

Mindezzel párhuzamosan a reformáció 500 éves évfordulójára országos kiállítás nyílt, és benézhetünk a nemzetközi kovácstalálkozóra is. Látható, érezhető, tapasztalható, hogy Magyarországon még van élő tudás, a mesterek által előállított termékre van is igény, a népművészet bizony él.

Központi téma a hímzés

A 2017-es év központi témája a hímzés, és ez igen időszerű volt már, mert bár a kalocsai és matyó hímzéseket már mindenki felismeri, igen sokaknál itt megáll a tudomány. Pedig a magyarság hímzéskultúrája roppant gazdag. Ezt a hímző sátorban, s több egyesület standján is megtapasztalhatjuk. Idén a reformáció 500. évében fokozott figyelmet kapnak a református templomok oltárterítői, a különleges úri hímzés. Ezek legszebb darabjait is megtekinthetjük a Budapest Történeti Múzeumban. A Reformáció 500 – Országos népművészeti kiállítás éppen a Mesterségek Ünnepén nyílt meg, s Mesterségek ünnepe karszalaggal ingyenes látogatható. A Reformáció 500 – Országos népművészeti kiállítást megelőző pályázat célja az volt, hogy a népi kézművesek hozzájáruljanak az egyházi szertartások tárgyainak és kellékeinek megújításához, ezzel állítva méltó emléket a reformáció kulturális és történelmi örökségének. A határon innen és túlról beérkezett pályamunkák legjobbjaiból nyílt az országos kiállítás 2017. szeptember 3-ig látogatható.

Budapest, 2017. augusztus 17.
Látogatók a reformációkori játszóházban a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán 2017. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A népművészet megújulása még a hetvenes évek második felében elkezdődött, amikor a városi fiatalok Erdély újrafelfedezésével visszataláltak a hagyományokhoz. Ennek eredményeként 1982-ben megalakult a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), amelynek vállalt feladata ma is rendezvények és kiállítások szervezésével piacra segíteni a mestereket. A szövetség legfőbb eseménye a Mesterségek ünnepe.

Budapest, 2017. augusztus 17.
Egy látogató fából készült maketteket fotóz  
 a 31. Mesterségek ünnepe rendezvény megnyitó ünnepsége napján a Budavári Palota Savoyai teraszán 2017. augusztus 17-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

A 2016-os jubileumi év témája a játék volt, s ez megtermékenyítőleg hatott a legtöbb népművészeti egyesületre, hiszen idén majd mindenhol készültek gyerekeknek szóló eszközökkel, játéksarokkal, kreatív foglalkozásokkal.

Tánczos Erzsébet írása – Kiemelt kép: Facebook/Tisza Sándor

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.