Életmód

Bertalan napján elillan a nyár

A mai napot őszkezdő napnak, az őszi szántás-vetés  kezdőnapjának, a kánikulát végző napnak tartja a néphagyomány.

Augusztus 24-e Bertalan  napja a betakarítás, a szüretkezdet, a szántás-vetés előkészítésének  kezdete. Bertalan napját őszkezdő napnak, az őszi szántás-vetés  kezdőnapjának, a kánikulát végző napnak tartják.

Bertalan a szörnyű halála miatt – hite miatt először elevenen megnyúzták, azután keresztre feszítették, végül pedig fejét vették – a szűcsök és csizmadiák,  a közelgő szüret miatt  pedig   a szőlőhegyek védőszentje.

Bertalan a késével a szőlőfürtök lemetszésére, az újbor szűrésére készülődik – tartották a régiek.

Az e napi időből az őszi időjárásra jósoltak, mint ahogyan ezt egy 18. századi kalendáriumi rigmusa is bizonyítja:

Amint Szent Bertalan magát mutogatja, az őszi idő is magát mind aszerint tartja.

A zivatar sok jeget és havat jelez előre. Ha ezen a napon esik az eső, jó káposztatermés lesz, mert Bertalan – a hagyomány szerint – a káposzta közé dobálta kezében hordott fejét.

Vajköpülő nap

A monda szerint nevenapján Bertalan karjára vetett bőrével vándorolt. Egyik kertben dolgozó asszony észrevette és sajnálkozott rajta: ó, te szegény ember!  Az asszony vajat hozott, hogy a szent sebeit bekenje, fájdalmait enyhítse.

Bertalan-nap a Mura-vidéken vajköpülő nap volt, s úgy vélték, ha egy kanállal a búzába tesznek, nem esik bele a féreg. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik. A Bertalan napkor köpült vajnak gyógyító erőt is tulajdonítottak.

Tánczos Erzsébet írása – Netfolk.blog.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik