Életmód

Boldog évet remél a nevelőszülős mintacsalád

Vaskor István
Vaskor István

A vidék újságírója. 2018. 01. 01. 15:56

Az iskolai szünidők napjai minden évben kirándulásokkal telnek.
Korábban a témában:

Dürvánger Ernő és felesége, Dürvángerné Gál Magdolna, Mamóca élete és mindennapjai lélekemelő kuriózumnak számítanak. Bár első házasságukból mindkettőjüknek született három, illetve két gyermekük – akik már önálló életet élnek, és összesen 11 unokával ajándékozták meg őket – a Tolna megyei Szakályban álló tágas portájuk több mint egy évtizede mégis gyerekzsivajtól hangos.

Jelenleg is hat nevelt gyermek – akik nem mellesleg édestestvérek – teszi teljessé a család életét.

5 saját és 12 nevelt gyerekük már kirepült, most újra van 6 csemetéjük
Spájzuk készlete nagyobb egy falusi kisbolténál, a gyereklétszám pedig egy óvodai csoportnál. Megragadó történet egy család nem mindennapi életéről.

Mamóca – ahogy mindenki szólítja – 2000 áprilisában fogadta be az első két 2 “picikét”, majd Ernővel történt megismerkedése után következtek a többiek. 12 nevelt nevelt gyermekük azóta már kirepült, közülük hárommal élő a kapcsolatuk: ha nem is találkoznak sűrűn, telefonon és a Facebookon gyakran társalognak.

A Mamócával két éve készített interjúban megtudtuk, hogy 2014 februárjának végétől hat csemete él velük. Akkor 6 éves volt a legidősebb, Dezső, 5 éves Józsika, 4-4 évesek az ikrek, Dalma és Rikárdó. 2 éves volt Leila és négy hónapos Nándika, akit haza sem adtak vér szerinti szüleiknek, a csecsemőotthonból egyenesen Dürvángerékhez került. A hat gyerek édestestvér.

De mi történt 2015 vége-2016 eleje óta? – kíváncsiskodtunk Dürvángerné Gál Magdolnánál.

Lassan négy éve élnek velünk családban és szépen cseperednek a kicsik – mondta  Mamóca. – Dezső már negyedikes az általános iskolában, Nándika is “nagyfiú” lett, a két lány közül pedig a nagyobbik, Dalma sokat segít a konyhában. Bár a legnehezebb tantárgy a magatartás, boldogságban és szeretetben élünk a nevelt kicsikkel, miközben 2016-tól két vér szerinti unokával is gyarapodtunk, így az ő számuk tizenegyre nőtt.

Megtudtuk, hogy az iskolai szünidők napjai minden évben kirándulásokkal telnek. Téli mínuszokban és nyári kánikulában is sokat utaznak országszerte.  Renault Trafic-kal közlekednek, melyben elfér hat gyerekülés, és pakolni is tudnak abba. A jól bevált hajnali keléssel kilenc órára sok olyan helyre odaérnek, ahová akarnak. Ha minden kötél szakad, két napra mennek, és egy éjszakát turistaszálláson töltenek.

Sajnos rosszakaróink száma nem csökkent – említette a nevelőanya. – Névtelen bejelentések nyomán történtek már kísérletek ellehetetlenítésünkre, kormányhivatali ellenőrzéseken vagyunk túl, pszichológiai teszteken vettek részt a gyerekeink, sőt, mivel kézműveskedem, a NAV is járt már próbavásárláson nálunk. Örömmel mondhatom, hogy senki sem talált fogást rajtunk, sőt  a Református Nevelőszülői Hálózat – megbecsült nevelőcsaládként – mintacsaládi titulussal ismert el bennünket. Én azt gondolom, hogy a nevelt gyerekekkel való boldog családi életet semilyen hatóság nem veheti el tőlünk. Ezért is reméljük a 2018-as évtől, hogy ugyanolyan szeretetben telik majd, mint az előző esztendők.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.