Életmód

Boldog évet remél a nevelőszülős mintacsalád

Az iskolai szünidők napjai minden évben kirándulásokkal telnek.

Dürvánger Ernő és felesége, Dürvángerné Gál Magdolna, Mamóca élete és mindennapjai lélekemelő kuriózumnak számítanak. Bár első házasságukból mindkettőjüknek született három, illetve két gyermekük – akik már önálló életet élnek, és összesen 11 unokával ajándékozták meg őket – a Tolna megyei Szakályban álló tágas portájuk több mint egy évtizede mégis gyerekzsivajtól hangos.

Jelenleg is hat nevelt gyermek – akik nem mellesleg édestestvérek – teszi teljessé a család életét.

5 saját és 12 nevelt gyerekük már kirepült, most újra van 6 csemetéjük
Spájzuk készlete nagyobb egy falusi kisbolténál, a gyereklétszám pedig egy óvodai csoportnál. Megragadó történet egy család nem mindennapi életéről.

Mamóca – ahogy mindenki szólítja – 2000 áprilisában fogadta be az első két 2 “picikét”, majd Ernővel történt megismerkedése után következtek a többiek. 12 nevelt nevelt gyermekük azóta már kirepült, közülük hárommal élő a kapcsolatuk: ha nem is találkoznak sűrűn, telefonon és a Facebookon gyakran társalognak.

A Mamócával két éve készített interjúban megtudtuk, hogy 2014 februárjának végétől hat csemete él velük. Akkor 6 éves volt a legidősebb, Dezső, 5 éves Józsika, 4-4 évesek az ikrek, Dalma és Rikárdó. 2 éves volt Leila és négy hónapos Nándika, akit haza sem adtak vér szerinti szüleiknek, a csecsemőotthonból egyenesen Dürvángerékhez került. A hat gyerek édestestvér.

De mi történt 2015 vége-2016 eleje óta? – kíváncsiskodtunk Dürvángerné Gál Magdolnánál.

Lassan négy éve élnek velünk családban és szépen cseperednek a kicsik – mondta  Mamóca. – Dezső már negyedikes az általános iskolában, Nándika is “nagyfiú” lett, a két lány közül pedig a nagyobbik, Dalma sokat segít a konyhában. Bár a legnehezebb tantárgy a magatartás, boldogságban és szeretetben élünk a nevelt kicsikkel, miközben 2016-tól két vér szerinti unokával is gyarapodtunk, így az ő számuk tizenegyre nőtt.

Megtudtuk, hogy az iskolai szünidők napjai minden évben kirándulásokkal telnek. Téli mínuszokban és nyári kánikulában is sokat utaznak országszerte.  Renault Trafic-kal közlekednek, melyben elfér hat gyerekülés, és pakolni is tudnak abba. A jól bevált hajnali keléssel kilenc órára sok olyan helyre odaérnek, ahová akarnak. Ha minden kötél szakad, két napra mennek, és egy éjszakát turistaszálláson töltenek.

Sajnos rosszakaróink száma nem csökkent – említette a nevelőanya. – Névtelen bejelentések nyomán történtek már kísérletek ellehetetlenítésünkre, kormányhivatali ellenőrzéseken vagyunk túl, pszichológiai teszteken vettek részt a gyerekeink, sőt, mivel kézműveskedem, a NAV is járt már próbavásárláson nálunk. Örömmel mondhatom, hogy senki sem talált fogást rajtunk, sőt  a Református Nevelőszülői Hálózat – megbecsült nevelőcsaládként – mintacsaládi titulussal ismert el bennünket. Én azt gondolom, hogy a nevelt gyerekekkel való boldog családi életet semilyen hatóság nem veheti el tőlünk. Ezért is reméljük a 2018-as évtől, hogy ugyanolyan szeretetben telik majd, mint az előző esztendők.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik