Életmód

Piszkos tizenkettő: lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről

Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben  48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és  közreadta az eredményeket.

Peszticidek

A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása. E szerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Ezért is nagyon fontos, hogy szakemberek által meghatározott útmutatókat a gazdálkodók pontosan betartsák. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból. (wikipédia)

A minta és a mérési eredmény amerikai , de érdemes elgondolkodni a hazai állapotokon is. A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2014-ben 29 648 tonna növényvédő szert használtak fel Magyarországon. Az értékesített szertípusok 38%-a gyomirtó szer, 23%-a gombaölő szer, 12%-a rovarölő szer, 19%-a talajfertőtlenítő szer, 2%-a csávázószer volt.

A peszticideket felhasználásuk szerint több csoportba oszthatjuk. Felhasználásuk országonként változhat. Az Európai Unió 2009-ben hozott új szabályozása szerint a peszticidekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik.

Egy biztos, a növényvédőszerek alkalmazásának mikéntje laikusok számára sok esetben átláthatatlan, esetleg időnként riasztó.

Sok kicsi egészségre megy

A Tudatos vásárló oldalán megjelent írás fontos információkra hívja fel a figyelmet. Ma is aktuális.

Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja.

A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.

Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biot venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

A “piszkos tizenkettő”

Lista a tavalyi évben peszticidekkel erősen szennyezett amerikai zöldségekről-gyümölcsökről.

  1. Eper
  2. Spenót
  3. Nektarin
  4. Alma
  5. Őszibarack
  6. Körte
  7. Cseresznye
  8. Szőlő
  9. Zeller
  10. Paradicsom
  11. Édesnemes paprika
  12. Burgonya

ITT a teljes lista. Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények a legveszélyeztetettebbek. Az elemzés célja jelen esetben leginkább a figyelemfelkeltés: vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!

Címlapfotó: pixabay.com

Egy fantasztikus kezdeményezés üzenete: friss árut mindenki asztalára
Az egészséges étkezést és a helyi termékek irányába fordulását ötvözi egy szenzációs kezdeményezés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik