Életmód

Megmutatják, hogy a falvakban lehetetlen unatkozni

Szilvásszentmárton példát szeretne mutatni.

A magyarság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet július 11. és 14. között rendeznek a Somogy megyei Szilvásszentmártonban.

A mintegy 220 lakosú zselici településen a látogatókat négyszáz-ötszáz programmal, azon belül koncertekkel, színházi, irodalmi, zenei és táncelőadásokkal várják. A fesztiválon két és félórás koncertet ad a Kormorán, fellép az Ismerős Arcok zenekar, a Leander Kills, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, Péter Szabó Szilvia, a Kiscsillag, valamint több helyi formáció is. Az esemény négy napja alatt lesznek író-olvasó találkozók, számos külhoni művész mutatkozik be a községben, a látogatóknak Erdélyi udvarban kínálják erdélyi kézművesek, termelők portékáit.

Fotó: MTI/Veres Nándor

A fesztivál kétéves előkészítő munka eredménye, amelyben a Kormorán tagjai, továbbá a község szülötte, Lőrincz L. László író, műfordító is segítette a szervezőket. A lebonyolítás költségeit európai uniós és hazai pályázati forrásokból, támogatásokból, továbbá saját bevételekből fedezik.

Szilvásszentmárton és környéke csendes, nyugodt, az itt élők haza- és vendégszeretőek, érdeklődnek a kultúra iránt, fontos számukra az identitásuk megőrzése, vagyis a helyszín kiválóan alkalmas egy ilyen fesztivál megtartására. A F.A.L.U. egy űrt tölt be a somogyi fesztiválkínálatban, nem hasonlítható a Balaton-parti zenei, vagy más városokban sorra kerülő művészeti, komolyzenei vagy borfesztiválokhoz.

Kormorán együttes – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha a fesztivál sikeres lesz és a környező települések lakói szeretnék, a Művészetek völgye mintájára a jövőben Patcára, Zselickisfaludra, és Szennára is kiterjeszti, ahogy erre a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni elnevezés is utal – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik