A műanyag edények szinte minden otthonban megtalálhatók. Nagyon praktikus tárolók, de jó tudni, hogy melyik mire használható, melyikben tárolhatunk élelmiszert és hogy egyáltalán mikor jár le a műanyag edények élettartama.
A régi műanyagedények biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, egy kémiai összetevőt, ami megkeményíti a műanyagot. A BPA ugyan nem egészségkárosító, legalábbis abban a mennyiségben, ami belőle az ételekbe kerül a műanyagokból és a műanyaggal bélelt csomagolásból. Ám nagyobb mennyiségben már ártalmas lehet az egészségre.
Erre is érdemes figyelni!
Sok gyártó a BPA-t biszfenol S-sel (BPS) helyettesíti, ami azonban még toxikusabb. Mivel hormonszerű anyagról van szó, a mellrák esélyét is bizonyítottan növeli. De hatása van a cukorbetegség, az elhízás, az asztma, a születési rendellenességek kialakulására is. Tehát, ha egy műanyag edényen azt olvassuk, hogy BPA mentes, attól még nem feltétlenül biztonságos.
Mikortól kerüljük mindenképp a műanyag edényeket?
Ha teljes mértékben szeretnénk elkerülni az egészségügyi kockázatot, a legjobb, ha üvegedényeket használunk az ételek tárolásához. Ha azonban a műanyag edényeidtől nehezen válunk meg, legalább azoktól váljunk meg, melyek karcosak, töröttek vagy eredetileg átlátszók voltak, és már homályossá, opálossá váltak. A BPA ugyanis leginkább az ilyen állapotú műanyagokból kerül be az ételekbe. A karcolások a műanyagon fokozzák a felszabadulását, ugyanakkor a fertőzésveszélyt is növelik.
Így bánjunk a műanyag edényekkel
Mindig a mosogatógép legfelső részébe tegyük, hogy kevésbé sérüljenek, de még jobb, ha kézzel mosogatjuk ezeket. Körültekintőnek kell lennünk az ételek műanyag edényben való melegítésénél is, mert ha az edényen szereplő jelölés szerint a műanyag mikrohullámúban is használható, az csak annyit jelent, hogy sem elolvadni, sem szétesni nem fog. Arra viszont többnyire nincs garancia, hogy a melegítés során nem jutnak ismeretlen vegyi anyagok az ételünkbe, ezért jobban tesszük, ha a műanyag edény helyett a mikróban üveg- vagy kerámiaedényt használunk.
Forrás: Kuffer
Címlapfotó: sonka plaza