Életmód

Megépült a világ legmagasabb légtisztító tornya

Az atmoszféra tisztításának legegyszerűbb módja, ha visszafogjuk a légszennyező anyagok kibocsátását, de olyan területeken, ahol napról napra nagy mennyiségű szmog keletkezik, ennél összetettebb megoldásra van szükség, írja a Treehugger.

Mostanáig Rotterdamban üzemelt a világ legnagyobb légtisztítója, a hét méter magas Smog Free Tower, ugyanakkor ha az országodban az egyik legrosszabb a levegő minősége, akkor még nagyobban kell gondolkoznod.

Kína kísérleti jelleggel épített meg egy 100 méter magas légtisztító tornyot az ország északi részén található Xian városában, és az előzetes vizsgálatok szerint a szerkezet akár tíz négyzetkilométeres körzetben is javíthat a levegő minőségén.

A szmogtorony lényege, hogy napenergiával melegítik a beáramló levegőt, amely így egyre feljebb emelkedik és több szűrőn áthaladva sokkal tisztábban jut vissza a légtérbe, mint korábban.

Az eszköz 10 millió köbméter levegőt képes megtisztítani naponta, ami a helyi levegő 15 százalékát teszi ki az erősen szennyezett napokon. A South China Morning Post szerint a lakosok közül többen érzik a torony pozitív hatását, míg mások szerint ugyanolyan rossz minőségű levegőt szívnak, mint tavalyelőtt volt.

Ha a tesztüzemmód sikeresnek bizonyul, akkor egy jóval nagyobb, 500 méter magas és 200 méter széles tornyot is felépítenek majd, ami 30 négyzetkilométeres körzetben is megtisztíthatná a levegőt, ami egy kisváros méretével ér fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik