Életmód

200 ezer dán összefogott, és összegyűjtöttek 173 tonna szemetet a természetben

173 tonna hulladékot, közte 102 ezer konzervdobozt gyűjtött össze 200 ezer önkéntes Dániában az ország természeti területeinek megtisztítására irányuló projekt részeként, írja a The Local.

Az akciót minden évben egy áprilisi vasárnap szervezik meg, rendszerint iskolák és más intézmények részvételével. Idén a tavalyinál 18 tonnával több szemetet sikerült zsákokba szedniük.

Dániában minden konzervdoboz és műanyagpalack után betétdíjat kell fizetni. A pénzt akkor kapják vissza a vevők, ha visszavitték azokat a boltokban található speciális gyűjtőkbe. Hasonló modellt alkalmaznak egyébként más északi országokban, így Svédországban és Norvégiában is.

A probléma viszont az, hogy sokan a szomszédos Németországba járnak át vásárolni, hogy pénzt takarítsanak meg. Nem véletlen, hogy a konzervdobozok 77 százalékát a határ környékén találták, csakhogy ezekkel nem tudnak mit kezdeni az üzletekben kihelyezett gépek.

A szervezők felszólították a dán kormányt, hogy sürgősen lépjenek az ügyben. Elmondásuk szerint fantasztikus újrahasznosító rendszerünk van, ami lehetővé teszi, hogy tízből kilenc konzervet és palackot visszavigyenek a vásárlók a boltokba, de a nem kompatibilis német termékek drasztikusan rontanak a helyzeten. Úgy vélik, a megoldás az lenne, ha a határon lévő boltokban is felárat vetnének ki a dobozokra.

Az utóbbi tíz évben összesen 1.5 millió darab konzervdobozt gyűjtöttek össze, de ezek 90 százaléka nem Dániából származott.

Dániában nem kidobják, hanem eladják a lejárt szavatosságú élelmiszereket
Nagy siker a lejárt szavatosságú élelmiszerek boltja. Így kell ezt csinálni!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik