Életmód

Ezt fogyasszuk, ha szeretnénk visszaemlékezni az álmainkra

Álmodni az egyik legjobb dolog az életben (kivéve, ha negatív a tartalma). Az álmoknak amellett, hogy számos pozitív egészségügyi hatásuk van, kiszabadítanak bennünket a hétköznapi valóságból.

Bár valószínű, hogy az álmok legtöbb előnye magában a folyamatban rejlik, és nem a visszaemlékezésben, utóbbi is kihatással lehet a jövőnkre. Gondoljunk csak Albert Einsteinre vagy Rene Descartes-ra, a két legnagyobb álmodóra, akiknek az éjszakai kalandjaik segítettek eljutni a relativitáselméletig és az analitikus geometriáig. És nem ők az egyetlenek, akiknek álmaikban támadtak a legjobb ötleteik. Mi lenne, ha nem is emlékeztek volna rájuk?

És akkor térjünk is a lényegre: az ausztrál University of Adelaide tudósai legfrissebb tanulmányaikban arra jutottak, hogy a B6-vitamin fogyasztása segít előhívni az álmainkat, írja a Treehugger.

A kutatásban száz, véletlenszerűen kiválasztott ember vett részt, akiknek egy része öt napon át minden este lefekvés előtt 240 mg B6-vitamint vett be.

Az eredményeink azt mutatják, hogy a B6-vitamin fogyasztó egyéneknél javult az álmokra való emlékezőképesség azokhoz képest, akik csak placebót kaptak

– fogalmazott Dr. Denholm Aspy, a kutatás szerzője.

Mint mondta, ez volt az első alkalom, hogy a B6 és más B-vitaminok álmokra gyakorolt hatását vizsgálták egy jelentős létszámú csoporton.

Thinkstock

A tanulmányba bevont szereplők közül korábban többen arról számoltak be, hogy csak ritkán tudták felidézni az álmaikat, de a teszt végére komoly javulást tapasztaltak.

Úgy éreztem, hogy az idő előrehaladtával az álmok egyre tisztábbak lettek, egyre megjegyezhetőbbé váltak, a nap során pedig nem felejtettem el részleteket

– nyilatkozott az egyik résztvevő, míg egy másik arról mesélt, sokkal valósághűbbek már az álmai, és alig várja, hogy este ágyba bújjon.

A kutatás során megállapították, hogy az álom felidézését javító fiziológiás körülmények elősegítik a tisztább álmokat is. Aki pedig tisztán álmodik, tudat alatt irányíthatja is az események zajlását.

Aspy elárulta, egy átlagos ember megközelítőleg hat évet tölt el álmodással. Ha képesek vagyunk kontrollálni az álmainkat, akkor ezt az időt még hatékonyabban tölthetjük el. Példaként említette, hogy így akár leküzdhetjük a rémálmokat, kezelhetjük fóbiáinkat, kreatív problémamegoldásra ösztönözhetjük magunkat, finomíthatjuk motoros képességeinket és nem utolsó sorban fizikai traumánk rehabilitációjára is alkalmas lehet a módszer.

Ahhoz, hogy tiszta álmaink legyenek, először rendszeresen vissza kell tudnunk emlékezni azokra. A kutatás szerint pedig ebben a B6-vitamin lehet a kulcs.

Mielőtt azonban hozzáadnánk a kiegészítőt étrendünkhöz, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal. Szép álmokat!

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik