Életmód

Ősi mesterséget mentettek meg a palotabozsoki kádárok

A hordógyártásnak évszázados hagyományai vannak a településen.

Tekintélyes mesterség volt régen a kádároké, akik jó módban éltek, hiszen a bortermelő vidékeken minden ősszel sok hordóra volt szükség, így volt munkájuk bőven. Akadtak köztük, akik nem csak a fa megmunkálásával, hanem borkezeléssel is foglalkoztak egyes kolostorok és uradalmak, vagy mezővárosi gazdák felkérésére. A kádárok jól kereső iparosoknak mondhatták magukat egészen addig, míg a zománcos, üveg és a műanyag tárolóedények el nem terjedtek, ezzel párhuzamosan a mesterek száma is csökkent.

Hagyományőrzés Palotabozsokon

A Baranya megyei Palotabozsokon és annak környékén a hordógyártásnak évszázados hagyományai vannak, melyet egy nemzetközileg ismert vállalkozás mesteri szinten őriz napjainkban is. Az Európai Kádárok Kft.-t 1997-ben Flódung Kristóf kádármester alapította az olasz borászati ágazat olyan neves képviselőivel együtt, mint Piero Antinori Márki, Eugenio Gamba és Jacopo Mazzei. Flódung Kristóf akkor már évtizedek óta dolgozott a kádáriparban és tapasztalatait a neves német Rieger hordógyárban is bővítette.

A hordó alapanyagának, a dongának a gyártása is a cég üzemében történik, így az Európai Kádárok Kft. egyike azon kevés hordógyártó cégeknek, ahol a teljes folyamatot, kezdve a rönkök megvásárlásától a hordók teszteléséig a kádármester állandó szigorú ellenőrzés alatt tarthatja.

Az MTI munkatársa erről a szép mesterségről készített képes összeállítást, bemutatva a kádárok munkáját, a hordókészítés pillanatait.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik