Életmód

Izgalmas ízutazás vár az idei Anna-bál vendégeire

Újdonságok és különlegességek jellemzik a 193. Anna-bált, amelyet idén július 21-én rendeznek meg. Magyarország legnagyobb tradíciójú eseményének idén is a balatonfüredi Anna Grand Hotel ad otthont, de a tavalyi nagy siker után újra lesz Anna-utcabál, prímásverseny, operagála és szívhalászat is.

Az ország legrangosabb bálját július 17-22. között az Anna Fesztivál programjai előzik meg, így már az Anna-bál hetében számos különlegesség várja a látogatókat Balatonfüreden, a kultúra és művészetek városában.

Modernkori utcabál

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is változatos íz- és zenei kínálattal várják a könnyed, elegáns, nyári szórakozásra vágyókat a szervezők a tavalyi évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett Anna Utcabálon. Több száz vendég befogadására készítik fel a reformkori városrész patinás utcáját. Táncparkett, utcabútorok, koncertek és persze a vendéglátók modernkori báli hangulatot varázsolnak az utcára.

MTI Fotó: Nagy Lajos

Romantikus sétakocsizás

Nemzeti kincseink, a történelmi múltú ménesgazdaságok díszes fogatain élhetik át a bál miliőjét egy romantikus sétakocsizással a romantikát, eleganciát kedvelők, július 21-én. Az eddig kizárólag a bál szépét és udvarhölgyeit bemutató díszfogatok most a nagyközönség számára is elérhetővé válnak egy félórás lovas kocsikázásra, a város reformkori negyedében. A különleges élményhez három nemzeti ménesgazdaság – a mezőhegyesi, a szilvásváradi és a bábolnai – díszfogatai állnak rendelkezésre. Az igazi kuriózumnak számító ünnepi díszítésű, kettesfogatokat a legismertebb magyar lófajták húzzák, a bakon pedig fogathajtó bajnokok ülnek majd.

A tavalyi év egyik közönség kedvence a Nemzeti Lovas Díszegység díszkísérete volt. Pompázatos látványt nyújtottak az egységes, ében fekete, barokkos formájú nóniusz lovaikkal. A Nemzeti Lovas Díszegység díszhuszár egyenruhában pompázó lovasai és ünnepien feldíszített lovaik az idei bál ceremóniájának elengedhetetlen színfoltjai lesznek, úgy ahogy a nemzeti ménesek ötös és kettesfogatai is.

Tavaly Barna Dorinát választották a 192. Anna-bál szépének, aki az elmúlt évben számos kulturális és sportrendezvényen képviselhette Balatonfüred városát.

Az Anna Fesztivál rendezvénysorozat idén is a Hagyományok Házával közösen szervezett prímásversennyel kezdődik, ahol a Kárpát-medence legkiválóbb virtuózait hallhatják az érdeklődők.

A fesztiválon idén is találkozhat a közönség a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozatával: az Operafüred előadásain Puccini Itáliájához köthető szerzemények szerepelnek majd, amelyek a nagy olasz operaszerzőt és kortársait illusztrálják.

A vigyázó szemek már nem Párizsra, hanem Balatonfüredre figyelnek

– mondta Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel tulajdonosa, aki hozzátette: egyre nyugodtabban és egyre nagyobb gyakorlattal készülnek e jeles balatonfüredi eseményre. Az épületen külső térburkolat felújítást végeznek, és idén még magasabb színvonalon koncentrálnak a gasztronómiára is.

MTI

Tradíció egy kis modernitással fűszerezve

Tóth József az Anna Grand Hotel executive chef-je bemutatta az idei Anna-bál kreációit, s elárulta, hogy a menü a tradíció, a modernitás és a nyári könnyedség jegyében állt össze.

A vendégekre izgalmas ízutazás vár: a fenséges fogások között lesz kecsege, kacsamáj, uborkazselé, és formabontóan hideg őszibarack krémlevest is felszolgálnak. Főételként borjút és galambot, desszertnek pedig lime-os joghurtos szeletet fogyaszthatnak a bálozók macaron variációkkal, nyári gyümölcsökkel.

1825 óta sokat változott az Anna-bálon feltálalt ételsor, de ami mindig is meghatározta: az a minőség. Emellett fontos, hogy a báli közönség jóllakottan álljon fel az asztaloktól, de semmiképpen se terheljék meg a vendégek gyomrát nehéz ételek.

Ezt a kettősséget hoztam összhangba. Az Anna Grand Hotel chefjeként immár hetedik éve felelek az Anna-bál menüsoráért, kollégáimmal közösen pedig már másfél hónapja dolgozunk gálavacsora ízeinek és formáinak összehangolásán. A tradicionális alapanyagokat ötvöztük csipetnyi modernitással

– mondta Tóth József, az Anna Grand Hotel executive chef-je.

Sisi ihlette porcelánszívek

Az elsőbálozó hölgyek sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak a nyakukba, amelyek alapján a közönség szavazhat az Anna-bál 15 legszebb résztvevőjéről. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy ebben az évben lila színű szíveket viselhetnek majd a bálozók Erzsébet királyné, Sisi évfordulója apropóján, akinek kedvenc virága az ibolya volt.

Az Anna-bálon az első helyezett hölgy egy olyan Royal Garden mintájú Herendi serleget kap, amely Magyarország hivatalos nászajándéka volt Vilmos herceg esküvőjén. A második díj egy Rotschild, a harmadik pedig egy Apponyi mintával díszített Herendi porcelánváza. Az ételeket idén is Apponyi-mintás étkészletben szervírozzák majd: 3500 darabos Herendi készlet utazik Balatonfüredre, amelynek összértéke meghaladja a 60 millió forintot.

www.balatonfured.hu

Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik