Életmód

Panelban gyógyul Gáborka, a megmentett őzgida

Imádja a tejet, a banánt, hobbija a tévézés, és az unoka nagy barátja.

Lassan egy hónapja, hogy a szlovákiai Komárom (Komárno) közelében az éppen hazafelé tartó Vendégh Gábor gépjárműve előtt felbukkant egy őzcsalád. Az anya, valamint nagyobb gidája elkerülte a balesetet, a legkisebb, akkor kéthetes gida azonban egyenesen az autó kerekének ugrott. A részletekről Gábor mesélt a Szia Komárom portálnak.

Mikor a kicsi nekiugrott a keréknek, azonnal megálltam, kiszálltam, de nem volt az úton. Végül az egyik közeli bokor tövében találtam rá, félig leszakadt lábbal. Nem akartam, hogy a rókák áldozatává váljon, ezért beraktam az autóba és elvittem állatorvoshoz, aki megműtötte. A műtét után felhívtam egy vadászgazdát, aki azt mondta, hogy nincs kapacitásuk a gondozására és nem is tudja kinek odaadni. Ezt követően döntöttem úgy, hogy én gondozom mindaddig, amíg teljesen felépül.

A 6 hetes Gáborka egy hónapja él ideiglenes helyén, egy komáromi panelház negyedik emeleti lakásában, ahol legnagyobb ragongója és barátja a kisunoka. Az állat a műtét utáni ötödik naptól már sétál, de póráz nélkül nem lehetne a szabadban elengedni, mert biztosan elfutna. A gida imádja a tejet, amit cumisüvegből kap, banánból pedig szinte bármennyit megeszik. Kedvence a tévé, melyet nagy kíváncsisággal néz.

Vendégh Gábor az illetékes szervek engedélyével tartja otthonában az őzgidát. Az állat teljes felépülése még jó egy-másfél hónapot vesz igénybe, addig biztosan a panelban marad. Az ideiglenes gazda egy közeli vadasparkban szeretné elhelyezni Gáborkát, ahol bármikor meglátogathatja a család nagy kedvencét.

Fotók: sziakomarom.sk

Olvasói sztorik