Életmód

A világ piacai: bemutatkozik Brazília

Legyenek bár gazdagok vagy koldusszegények, a brazilok életvidám, kitárulkozó természete minden területen tapasztalható.

Brazíliáról szinte mindenkinek a kávé jut eszébe, most egy kicsivel többet mutatunk ennél.

Néhány érdekesség 

  • A világ 5. legnagyobb népességű országa Kína, India, az USA és Indonézia után. Több, mint 209 millióan lakják, a brazil népesség 60%-a 29 évnél fiatalabb.
  • Brazíliában található a föld egyik legváltozatosabb növényvilága. Ezt a különböző időjárási, földszerkezeti és domborzati adottságoknak köszönheti.  Területének 25%-a védett valamilyen formában.
  • A modern brazil gazdaság a világ hatodik legnagyobb gazdasága, bár nagy buktatókon keresztül vezet az útja. Jelentős a repülőgép gyártás, az elektronikus eszközök előállítása, az autógyártás, cipőgyártás, textilipar és pénzügyi szolgáltatások. A világon a legnagyobb kávé-, cukornád-, narancs- és banántermelő. Szója, kakaó és marhahús termelésben is kiemelkedő helyen áll az ország.
  • Brazília népe  ma is sokat küzd, de tudja élvezni az élet örömeit is. A nemzetiségi hovatartozás és a bőrszín szempontjából hihetetlenül sokszínű lakosság imádja a labdarúgást, az autókat és szórakozást.
  • Óriási szakadék tátong a maroknyi gazdag és a szegények millióinak életszínvonala között, de legyenek bár gazdagok vagy koldusszegények, a brazilok életvidám, kitárulkozó természete a karneválok idején mindig megmutatkozik.

Képekben a brazil piac

Olvasónk, Grósz Tamás rövid útibeszámolójával mutatjuk be, milyen is Brazília sokszínű piaca, élete.

Európai szemnek felháborító, ott ez természetes! Hűtetlen húsok…, na és a legyek-bogarak? Soha nem jöttem rá, de láttam ezt az egyenlítő számos pontján, hogy a gyakorlatilag semmi védelem a legyek-bogarak ellen. Viszont láttam azt is, hogy nincs is. Azaz nem száll semmilyen bogár a húsra. Legalábbis úgy tűnt.

Ez a kedves bohóc egy piac melletti áruház előtt szórakoztatta az arra járókat, mikor mellé értünk eldugta a mikrofonját, majd a fülünkbe súgta a nevét, ujjával magára mutatva, majd ránk bökött és Te? Bözsi, a feleségem válaszolt: Erzsi. Egy darabig összeráncolt arccal kereste a szó jelentését, majd előkapta a mikrofonját és dallamosan beleszólt a mikrofonba: Elizabet. Mint aki jó végezte a dolgát dallamos portugál nyelven harsogta tovább, hogy muito obrigada Elizabet. Pergő nyelvén aztán mindenfélét mondott, persze semmit nem értettünk belőle..

-Veszel halat? -kérdezte, de intettem, hogy nem.  A többszintes hotelsorok előtt az óceán partján, sorba ültek a halkereskedők. Biztos, hogy frissek voltak, ahogy fogták őket úgy kerültek a homokra. A kereskedők előtt hangosan vitatkozó csoport, majd feltűnt egy kézikocsi és vitték is a megvásárolt halakat, nyilván valamelyik szállodába.

A rangosabb halkereskedők már fent az utcán is árulták a portékájukat, amiből vásároltunk is, majd siettünk fűszerért egy közeli boltba, és a szállodában frissen elkészítettük! Az ötcsillagos szállodánk konyhájába minden volt hozzá. Mennyei étel! Azóta sem tapasztaltam ezeket a friss ízeket!

Egy igazi utcai piac, hasonlít a régi lengyel piachoz, csak teljesen más termékkel, előtérben szivacstök és más “növényi” súroló eszközök, valamint számtalan konyhai eszköz.

Falusi piac, bárcsak nálunk lenne, olcsó és garantáltan friss árú jellemezte.

Kikötői bazár

Az üzlet megköttetett! A pisztácia bár nem olcsó, de töredéke az itthoni árnak.

Szimpatikus fiú, valódi brazil bóvlival.

Kár, hogy nem vettünk, frissek, kívánatosak voltak, és nem is voltak drágák.

A külvárosban mindenhol piac, piac hátán…, minden eladó! Íme egy gyógyszertár, azaz gyógynövénykereskedő.

 

Aztán újból gyógynövényes..

Hal minden mennyiségben, csak úgy ömlesztve a piac sarkán!

Mint ahogyan a fotók is jól prezentálják, a brazilok élete sok helyen ma sem egyszerű, de ettől függetlenül, a nap minden percében élvezik az életet.

Szerző és fotók: Grósz Tamás 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik