Életmód

Aláírásokat gyűjtenek az ország legnagyobb érintetlen vadonjának megmentéséért

Kisvasutat akarnak építeni a háborítatlan természeti környezetbe.

A Börzsöny-hegység északi részén terül el, Perőcsény és Kemence községek határában a mintegy ezerhektárnyi egységes völgyrendszer. A Csarna-völgy a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik, nagy része fokozottan védett. Része a Natura 2000 hálózatnak; élőhely- és madárvédelmi területnek egyaránt kijelölték.

Ismét veszélyben hazánk fokozottan védett erdeje, a Csarna-völgye
 Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat.

Számos ritka faj fordul elő a völgyben, a hiúz és vadmacska mellett a fekete gólya, a fehérhátú fakopáncs, a kis légykapó, az uráli bagoly, és az utolsó hegyvidéki parlagi sas költőpár is gazdagítja a völgy élővilágát. Itt él a Börzsöny szalamandra állományának egyharmada, a kristálytiszta vizű Fekete- vagy más néven Csarna-patakban pedig megtalálható a ritka Petényi-márna, vagy a kövi rák.

Belefutott a kameracsapdába a börzsönyi hiúz
Az eddigi felvételek alapján valószínűsíthető, hogy hím.

A Dunakanyar turisztikai fejlesztésének részeként legnagyobb érintetlen erdőnk csendjét hamarosan munkagépek zaja verheti fel, az 5 meglévő börzsönyi kisvasút mellé ugyanis most a völgybe is kisvasút épülhet. A fokozottan védett, gyalogosan látogatható területen tervezett alig több mint 3 kilométeres új pályarész nem hozna újszerű turisztikai élményt, a hegyvidékre negatív hatása azonban egyértelmű. A gyalogosan bárki által látogatható, sérülékeny vadon területen helyreállíthatatlan károkat okozhat a beruházás.

December 6-án dől el, hogy a Csarna-völgy továbbra is hazánk legnagyobb háborítatlan erdeje marad, vagy építkezési terület lesz.

A tervezett kisvasút megépítése és működtetése veszélyeztetné a ritka fajok megmaradását, és helyre nem állítható károkat okozhatna a vadonterület törékeny ökoszisztémájának működésében. Ezért a WWF Magyarország petíciója csatlakozásra kér minden természetbarátot! Az “Állj ki Te is a Csarna-völgyért! Hallasd a hangod és írd alá!” akcióval szeretnék elérni, hogy hazánk legnagyobb háborítatlan erdeje a maga természetességében megmaradjon.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik