Virágzó vidékünk

Belefutott a kameracsapdába a börzsönyi hiúz

Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet, egyiküket március 10-én a Börzsönyben kihelyezett kameracsapda rögzítette, derül ki a Börzsöny Alapítvány Facebook-posztjából.

Fotó: Facebook / Börzsöny Alapítvány

A börzsönyi hiúz létezéséről régóta tudni, de az állat fantomként él, már az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik. Ilyenre az utóbbi években háromszor volt példa: 2016 decemberében és májusában, valamint 2015 szilveszterén. Múlt hónapban a nógrádi erdőkben is készültek képek a faj egyik példányáról.

 

Az eddigi felvételek alapján valószínűsíthető, hogy hím, feltéve, hogy a mostani hiúz ugyanaz, mint amelyiket korábban is sikerült lencsevégre kapni.

 

Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa.

A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere.

Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Ezt látnod kell! Lenyűgöző videó a hiúz és a farkas találkozásáról
Európában mindkét nagyragadozó a kihalás széléről tér vissza, hála a szigorú természetvédelmi szabályozásoknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik