Életmód

Drágábban vásárolhatunk halat az idén

Ne hagyjuk a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást!

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre, a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tavalyhoz képest csak mintegy 5-7 százalékkal emelkednek – közölte az MTI érdeklődésére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

A drágulás hátterében több tényező áll, például a termelési költségek emelkedése, a dráguló takarmány, az aszály, a kötelező béremelés és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatása. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot, közölte Lévai Ferenc szóvivő, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

 Karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty

Ennek ára ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa.

Az elmúlt három évben az eladott hal mennyisége kismértékben emelkedett, ezért idén is bővülés várható. Karácsonykor egyre többen vásárolják az értékesebb, igényesebb és jobban feldolgozott halakat, például a konyhakész pontyot, az afrikai harcsát, süllőt és a pisztrángot, szemben az olcsóbb busával.

Idén a tógazdaságokból 13-14 ezer tonna hal kerül ki, az intenzív telepekről pedig mintegy háromezer tonna, amelynek 90 százaléka afrikai harcsa.

Az ágazat éves árbevétele 12-13 milliárd forint körül van, ezt várhatóan idén is stabilan tartja majd. Az ágazat édesvízi halból importot nem bonyolít, az export tavaly 3-3,5 ezer tonna volt, ez idén az aszályos időszak és az élénk belföldi halpiac miatt kevesebb lesz.

A szóvivő javasolja a fogyasztóknak, hogy ne hagyják a karácsony előtti utolsó napokra a halvásárlást, mivel a konyhakész, friss halak már nagy választékban kaphatók, a mélyhűtés pedig nem árt a halaknak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései minimális hiányosságokat tártak fel az elmúlt három évben, a magyar hal biztonságos és kifogástalan minőségű élelmiszer.

Címlapfotó: pixabay.com

Megkezdődött a szavazás a 2019-es év halára
2018. december 31-én déli 12 óráig lehet szavazni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik