Mozaik

Megkezdődött a szavazás a 2019-es év halára

2018. december 31-én déli 12 óráig lehet szavazni.

A Magyar Haltani Társaság – folytatva a hagyományokat – a 2019-es évre is meghirdette az Év hala választást. A kitüntető címre ezúttal is három halfajt javasoltnak, közülük a nyertes az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, és minden, határainkon innen és túl lakó, halakat ismerő, halakat szerető érdeklődőtől a legtöbb szavazatot kapja.

A balin lett a 2018-as év hala
A domolykó és a kövicsík jelentősen lemaradt.

A társaság ismét három őshonos fajt állított jelöltként, melyek közül kettő fogható, egy védett.

Vörösszárnyú keszeg

Fotó: Wikimedia Commons

Egyik jelöltjük az álló- és lassú folyású vizeket kedvelő vörösszárnyú keszeg. Többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják, hiszen táplálékát túlnyomórészt fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják. Fölfelé nyíló szájáról, vöröses úszóiról könnyen felismerhető.

Szivárványos ökle

Fotó: Wikimedia Commons/Michael Wurm

A következő jelölt a védett szivárványos ökle legkisebb és legszínesebb halaink egyike. Ez utóbbi megállapítás azonban csak a hímekre vonatkozik, amelyek szaporodás idején szivárványszínekben pompáznak. A nőstényeknek viszont néhány cm hosszú tojócsövük nő, melynek segítségével nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat. Az utódok mindaddig e védett helyen fejlődnek, amíg önálló mozgásra és táplálkozásra nem képesek.

Sebes pisztráng

Fotó: Wikimedia Commons/Karelj

Harmadik jelölt a gyors, oxigéndús vizeket kedvelő sebes pisztráng. Olajzöld hátát és világosabb oldalát rendszerint fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, de akadnak olyan formái is, amelyekről ezek hiányoznak. A testoldal nagyobb, szürke foltjai a fiatalokat jellemzik. Kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe. Túlnépesítve azonban súlyosan károsíthatja az eredeti halfaunát, ezért óvatosan kell eljárni.

A szavazatokat 2018. december 31-én déli 12 óráig várják a társaság honlapjára, IDE KATTINTVA.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik