Életmód

Kíméli az ízületeket és átmozgatja az egész testet a sellőúszás

Kitűnően fejleszti az állóképességet, erősíti az immunrendszert is.

Szinte minden kislány arról álmodozik, hogy egyszer hableány lesz – ez mostanra való­sággá vált. A nagykanizsai Ribarics Lívia, aki maga is előszeretettel gyakorolja a sellőúszást a Zaol.hu-nak mesélt erről a nem mindennapi mozgásformáról.

Mint a legtöbb különös sport, az úgynevezett sellőúszás is az USA-ból indult hódító útjára. Bár a nem mindennapi mozgásforma még kevésbé ismert, az amerikai tinédzsereken kívül a színes uszonyokkal csábító sellőúszás már Ausztráliában, a kelet-ázsiai országokban, és Németországban is hódít a víz és a mesefilmekből ismert sellők szerelmesei körében. Idehaza is megjelentek az első sellő úszást oktató tanfolyamok, jellemzően még csak a fővárosban.

A speciális úszásmód előnye, hogy kíméli az ízületeket, ugyanakkor alaposan átmozgatja az egész testet.

Képünk illusztráció – Fotó: unsplash.com

A nagykanizsai Ribarics Lívia egy ideje szintén sellőként merül alá, ha úszni megy. Egy korábbi sportbalesetben Lívia – aki eredetileg fitnesz-wellness instruktor – térde megsérült, ezért egy olyan mozgásformát kellett keresnie magának, amivel kíméli izületeit. A sellő- vagy delfinúszás, ahol szokatlan módon egyszerre kell mozgatni a végtagokat épp ilyen.

A sellőúszás kitűnően fejleszti az állóképességet, erősíti az immunrendszert. Szinte az összes izmot fejleszti: kifejezetten erősíti a törzs- és hátizmokat. A delfin­úszás megtanulásához a saját testtudat megléte elengedhetetlen, kizárólag vízbiztos emberek sajátíthatják el, a gyermekek esetében öt év felettieknek ajánlható.

A tinédzser lányokat valósággal lenyűgözik a csillogó dresszek, hiszen ettől egészen különlegesnek, mesebeli lényeknek érezhetik magukat az uszodában.

Januárban is kell az adrenalinfröccs
Télen is jó a szabadban sportolni.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: unsplah.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik