Életmód

Januárban is kell az adrenalinfröccs

A karácsony fényei már rég kialudtak, az újév zajos lendülete is alábbhagyott, a napok pedig kissé elszürkültek így január közepére.

De ilyenkor sem kell feltétlenül a szoba melegébe bekuckózva várni a kikeletet. Hisz a januári tél is csodás lehetőségeket rejt, töltsük fel bátran kiürült boldogság-raktárunkat egy jóféle adrenalinfröccsel!

Erdei séta vagy havas-jeges sportok

Egy erdei séta mindig jó választás, hisz a mozgás jótékony hatása mellett a tájat, a természetet is csodálhatjuk. Most ráadásul a hegyekben és helyenként a sík vidéken is hóval borított a táj, ami csak még varázslatosabbá teheti túránkat.

A korcsolya és a szánkó is előkerülhet, kellemes programokat szervezhetünk viszonylag olcsón is a családnak, hisz a szánkós lecsúszáshoz elég a szánkó és a jókedvünk, esetleg egy nagyobb és vastagabb nejlon szemeteszsák is megteszi, ha kellően kalandvágyók és bevállalósak vagyunk.

A téli sportok királya is a lejtőkre csábítja a mozgás szerelmeseit. A valaha csak a kiváltságos kevesek számára elérhető sportnak, a sízésnek is egyre többen hódolnak.

Adrenalinfröccs, avagy sízés hazai terepen

Nem vagyunk sínagyhatalom, hegyeink és dombjaink lankásabbak, alacsonyabbak, mint a szomszédos Ausztriáéi, ám a hazai pályák is számtalan lehetőséget kínálnak a lelkes amatőrök számára is. Ezek a pályák persze a maguk 300 métertől 20 km-ig terjedő hosszukkal nem vehetik fel a versenyt azokkal a 100 vagy akár 500 km hosszúságúakkal, amelyek az Alpok különböző régióiban, országaiban vannak, és jóval magasabbak, mint a mi Alpokaljánk. De senkinek ne szegje kedvét, hogy nálunk a csúcs 1000 méter körül mozog! Hisz Tokajnál, Bánkúton, Kékestetőn, Dobogókőn, a Normafánál, Pécsett, Veszprémben vagy akár Sopronban – hogy csak néhányat említsek a hazai sípályák közül – kiválóan elsajátíthatóak a sízés alapjai, akár családi szánkózással egybekötve. Az utóbbi időben pedig itthon is egyre szélesebb körű a kínálat, hogy a gyakorlott sízők igényeit is kielégíthessék.

Síelők az eplényi Síarénában 2019. január 13-án – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Magas-Tátra örömei

Amikor pedig a szenvedély mégis túlnövi a hazai terep kínálta lehetőségeket, akkor sem kell feltétlenül messzire mennünk, és nyugati szolgáltatás-keleti árszínvonalon Szlovákiában vagy Lengyelországban élvezhetjük például a Magas-Tátra csodás tájait és sípályáit. Tátralomnic, Kosutka, Rózsahegy, Ótátrafüred, Lőcse, Zólyom, hogy csak néhányat említsek a magyaros hangzásúak közül. Zakopane már lengyel területen fekszik, mégis egyre népszerűbb a turisták körében: lenyűgöző természeti adottságai miatt, ami nem csak a sízőket vonja csábkörébe.

Sízők a lengyel Tátrában fekvõ Zakopane közelében magasodó Gáspár-csúcson 2019. január 11-én – Fotó: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Luxus svájci kivitelben

Aki mégis luxuskivitelben szereti a téli sportokat, az Svájcban megtalálja a számítását. Kis túlzással: az egész ország egy összefüggő síterep. A Zermatt-Matterhorn síparadicsom közel 3900 méter magasságig húzódik, így egyike a világ legmagasabban fekvő síterületeinek. Itt a szezon november végétől május elejéig tart, de a gleccseren az év minden napján élvezhetjük a sízés mellett a snowboardozást is.

Zermatt-Matterhorn – Fotó: Pixabay

Ausztriában divat az alpesi eskütétel

Ausztria azért is kedvelt célpont honfitársaink körében, mert viszonylag közel, színvonalas, hóbiztos pályákat találni itt. Kreischberg olyannyira népszerű nálunk, hogy szinte csak magyar szót hallani a sípályákon és a hüttékben.

Katschberg pedig igazán családbarát, számtalan gyerekprogramot kínál, ráadásul a nászutasok akár egy romantikus-havas hegyi esküvővel is megerősíthetik itt az esküjüket.

A friss hegyi levegőn végzett testmozgás után jólesik az “apre sí” bulik fergeteges hangulata,  különösen, ha valaki aznap mondta ki a hegytetőn álló, az ország legmagasabban fekvő, romantikus kis házasságkötő faházikójában a párjának a boldogító igent.

Januári szürkeség és hideg ide vagy oda, a tél örömeit nem csak a kandalló mellett ülve, forró kakaót szürcsölgetve élvezhetjük ki. A mozgás, bármilyen formáját válasszuk is, igazi doppingként hat a szellemre és a lélekre, nem mellékesen pedig a testet is felüdíti.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik