Életmód

Kanadában hódít a 88 éves magyar nagyi kürtőskalácsa

Hihetetlen siker Kanadában a magyar kürtőskalács. De hogy került oda? A 88 éves Dobsinai Éva néni unokái néhány éve a nagymamával közösen kísérletezték ki a sikerhozó receptet egy torontói garázsban.

Dobsinai Éva az 1956-os forradalom után – ahogyan akkoriban rengetegen – férjével és két kicsi gyerekével együtt hagyta el az országot. Rengeteg munkával építették újra az életüket, aminek eredményeként évtizedekkel később, 2015-ben Éva unokája, Justin és felesége, Kristin ötletéből fakadóan hódító útjára indulhatott Torontóban a magyar kürtőskalács, írja a csütörtökön megjelent Meglepetés magazin.

A gyerekek egyszer csak előálltak az ötlettel, hogy szeretnének megtanulni kürtőskalácsot sütni, és ebből akarnak megélni. Az íz volt az, amire tökéletesen emlékeztem, így hát leginkább főkóstoló lettem, és tanácsokat adtam a fiataloknak, hogy miből rakjanak a tésztába többet vagy épp kevesebbet

– mesélte az asszony.

Justin és Kristin kezdetben büfékocsiból árulták az Eva’s Original Chimneys néven futó kürtőskalácsaikat. Azóta Torontóban és környékén már négy üzletük van, és a következő céljuk, hogy terjeszkedjenek az Egyesült Államokban is.

Hungarikum lett Székelyföld és Erdély jellegzetes süteménye
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot.

Ugyan Éva, mivel 88 esztendős, nem dolgozik napi szinten Justinékkal, de az Eva’s Original Chimneysnek ő a szíve-lelke. Az ő arca látható a logókon, unokájával és annak feleségével együtt ő is elmegy a kanadai gasztro-műsorokba, és szívesen mesél a magyar gyökereiről. Justinék üzletei magyar feliratokkal, zászlókkal és olyan relikviákkal vannak tele, mint például egy budapesti utcatábla.

Amikor megérkeztem ide, éveken át szenvedtem a nyelvi nehézségek miatt. Sosem hittem volna, hogy valaha ezt fogom mondani, de ma már könnyebb angolul. Ennek ellenére a szívem magyar maradt, és nagyon boldog vagyok, hogy az unokáim örököltek valamit, ami most boldoggá és sikeressé teszi az életüket. Bár azt a legmerészebb álmomban sem hittem volna, hogy épp a kürtőskalács lesz az

– tette hozzá Éva néni.

A teljes riportot a Meglepetés magazin csütörtöki számában olvashatják.

13 méteres az ország leghosszabb kürtőskalácsa
11 méter volt az eddigi rekord.

Kiemelt kép: Meglepetés magazin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik