Az édes, finom bogyós gyümölcs kalóriatartalma alacsony, így a diétás étkezésbe is jól beilleszthető. Nem mellékesen pedig tele van antioxidánsokkal, mikrotápanyagokkal. Napi 100 gramm áfonya elfogyasztása javítja a látást és a memóriát, segíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, valamint az öregedést is lassítja.
Antioxidáns hatása miatt a fekete áfonya remek hatással van a bőrre, a kollagén-mátrix egészségét támogatja azáltal, hogy semlegesíti a szabadgyököket. Ennek következtében megelőzi a ráncok képződését és a bőr öregedését, hatásos a cellulitisz elleni harcban is. Antocián-tartalma a bőrzúzódásokra hajlamos személyeknek segít a megelőzésben és a gyorsabb gyógyulásban.
Viszont a szakirodalom szerint – többek között a Free Radical Biology and Medicine című lapban publikált kísérlet is ezt igazolta – az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert a gyümölcs elveszíti jótékony hatását.
Önkéntesek megettek 200 g áfonyát és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd rendszeresen az emésztési folyamat során. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentrációja, akik viszont tejjel fogyasztották el a gyümölcsöt, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, de csökkent ez a két anyag a vérükben.
Ferulasav és kávésav
A ferulasav a természetben előforduló antioxidáns vegyület. Erősíti a növényi sejtfalat, védi a növényt a fertőzéstől és a túlzott napfénytől. Legnagyobb mennyiségben a gabonafélékben található meg, de az áfonya is sokat tartalmaz belőle. Gyakori alkotórésze öregedés elleni, koleszterin- és vérzsírcsökkentő étrendkiegészítőknek, menopauza okozta hőhullám elleni készítményeknek.
A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy korábbi másik kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegeneratív betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulasav és kávésav felelős ennek a gyümölcsnek a tanulási és kognitív képességek javulásában mutatott hatásáért.
2008 augusztusában a Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, amely szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint az Alzheimer kór – írja az Édenkert magazin.
Az áfonya egyéb jótékony hatásai:
Véd a vastagbélrák ellen
A fekete áfonya egyik fő összetevője segít a vastagbélrák megelőzésében. 9 vastagbélrákos patkánynak kiegyensúlyozott étrend mellett Adtak ebből az összetevőből, 9 másik vastagbélrákkal megbetegedett patkányt pedig kiegyensúlyozott értrenden tartottak, a hatóanyag nélkül. 8 hetes kísérleti periódust követően az áfonya kivonatot fogyasztó patkányoknál 57%-ban csökkent a vastagbélen található daganatok száma, szemben a kotrollcsoporttal.
Húgyúti fertőzések ellen
Az áfonyafélék, beleértve a fekete áfonyát is, a húgyúti fertőzésben szenvedő betegek számára igen hatékony kiegészítő lehet. Egy New Jersey-ben található kutató központban úgy találták, hogy a fekete áfonyának a tőzegáfonyához hasonló visszatérő húgyúti fertőzést megelőző hatása van, a magas flavonoidtartalmának köszönhetően, ami megakadályozza, hogy a baktérium a húgyhólyag felszínéhez tapadjon. Ennek következtében a fertőzésért leggyakrabban felelős E. coli baktérium már a vizeleten keresztül távozik, mielőtt fertőzést okozhatna.
Gyulladásgátló hatás és egészséges érfalak
Az antociánok, azok a növényi anyagok, amelyek a fekete áfonya az ízét és intenzív színét köszönheti. Ezek erős gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes tudósok szerint az antociánok nagyobb gyulladásgátló hatással bírnak, mint az aszpirin.
A visszértágulat kezelésére is hatásos, javítja a szervezet kollagénfelépítését, az érfalak sérült fehérjéinek a gyógyulását, valamint jó hatással van az érrendszer általános állapotára is.
“A látás gyümölcse”
Számos, Európában lefolytatott kutatás dokumentálta, hogy a feketeáfonya kivonat javíthatja az éjszakai látás élességét, csökkentheti a szem erőltetését, és segíti a szem hozzászokását a sötétéséghez. Ezen jótékony hatások a magas antocián-tartalmának köszönhető. Más tanulmányok szerint megelőzheti, sőt visszafordíthatja a makula degenerációt (sárgafolt sorvadás), az időskori látásvesztés elsődleges kiváltó okát. A Japánok emiatt “a látás gyümölcsének” is nevezik – írja a Vitaking.
Tehát amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt kívánjuk fogyasztani, soha ne keverjük tejtermékekkel. Egyéb fehérjével való keverése sem ajánlott, várjunk a gyümölcs elfogyasztása előtt vagy után is egy-két órát legalább. Persze, ha elsődleges szempont az, hogy finom áfonyás ételt együnk, fogyaszthatjuk tejtermékkel, káros hatással semmiképp nem lesz az egészségünkre.
Kiemelt fotó: pixabay.com