A dió, amellett, hogy nagyon népszerű étel, igen sokoldalú is, valamint a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. A dióbélen kívül a héja is felhasználható, félig éretten pedig magát a diószemet teszik el befőttnek.
Annak ellenére, hogy magas a zsírtartalma, számos lenyűgöző előnye van fogyasztásának.
1. A dió hihetetlenül tápláló
Kiváló forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak és ásványi anyagoknak: gazdag A, E, B vitaminban (pl.tiaminban), de megtalálható benne még C és K vitamin, valamint a kalcium, folsav, vas, magnézium, foszfor és cink is. A mangán és a réz a vérképzésben segít, a szelén pedig szívizomgyengeség ellen kiváló.
A dió nagy zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étel.
2. A dió gazdag antioxidánsokban
C-vitamin és E-tartalma mellett a dió más fontos antioxidánsokban is gazdag. Polifenolokként ismert antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédhetik a sejteket és a „rossz” LDL-koleszterint a szabad gyökök által okozott károktól.
3. A dió jó forrása az omega-3 zsírsavnak
Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírok, amelyek számtalan egészségügyi előnyökkel járnak. Kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához, de a kismamáknak is hasznos: segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. A csecsemőknél szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában.
4. A dió javítja a bélműködést
Az emberi bél tíz trillió mikroorganizmust tartalmaz, legalább 1000 különböző baktériumfajtával és több mint 3 millió génnel. A bélflóra a gyomorban és a bélben található, és tartalmát befolyásolja az életkor és a földrajzi elhelyezkedés. Minden egyes ember bélbaktériuma ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat. A bélflóra kiegyensúlyozatlansága szerepet játszik számos különböző betegségben – a fekélyektől a rákig, továbbá a pszichiátriai rendellenességekig – így az emésztőrendszer rendben tartása kiemelten tanácsos. Ebben segít nagy mértékben a dió fogyasztása, hisz a dió prebiotikumként hat a bélben lévő jó baktériumok aktivitására.
Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra.
5. A dió jó az étvágy és a testsúly szabályozására
Bár magas kalóriatartalmú ételnek számít, a kutatások arra utalnak, hogy a dió segíthet a fogyásban. A dió magas rosttartalmú, a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása pedig telítettség érzést kelt. A dió segít az anyagcsere fokozásában, felgyorsítja a zsírégetést és elnyomja az étvágyat.
6. A dió jót tesz az agyműködésnek
Egyes kutatások szerint, akik naponta 10 gramm diót fogyasztottak, jelentősen gyorsabb válaszidőt, információfeldolgozási sebességet és magasabb pontszámot kaptak a memória, a koncentráció és a motorvezérléses feladatoknál, mint azok, akik soha nem ettek diót. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet.
7. Dió a rák ellen
A dió védelmet nyújt számos ráktípus ellen. Egy 2015-ös tanulmány szerint a nőknél, akik hetente legalább 28 gramm diót, mandulát vagy földimogyorót ettek, 2-3-szor alacsonyabb az emlőrák kialakulásának kockázata.
De a prosztatarák és a vastagbélrák esetében is rengeteg előnyét fedezték fel a kutatók a dió fogyasztásának.
Mindezen jó tulajdonságokhoz felsorolhatjuk még a dió mellett szóló érvnek, hogy javítja a termékenységet, jó a hajhullás ellen, csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát, és nem utolsó sorban bárki által elérhető nagyon finom élelmiszer.
Kiemelt kép: Pixabay.com