Életmód

Termeszt, sodor, fonnyaszt, kóstol és kóstoltat az ország teanagykövete

Saját termesztésű teát inni csak álom volt, hisz a tea eddig Ázsiából hódított. Mára azonban létezik egy olyan fajta, ami a mi éghajlatunkat is kibírja, így akár magunk is ültethetünk az otthonunkban.

A tea a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet, ami Ázsiában honos, a belőle készült tea pedig onnan terjedt el az egész világon. Legelőször Kínában foglalkoztak teatermesztéssel, utánuk más országok is, mint Japán, India, Kenya, Tajvan, Sri Lanka, Nepál, újabban Ausztrália.

Európában azonban az Azori- szigeteken kívül még sehol nem sikerült teát termeszteni. Legalábbis nem sokkal ezelőttig.

Fotó: Varga Marianna

A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Hazatérve aztán 8 év kísérletezés után létrehozta a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi éghajlatunkon is. Mr. Jansen elhatározta, hogy követőket keres, akik népszerűsítik az európai teát. Hazánkban 2018 januárjában engem kért fel, csatlakozzam a projekthez, mivel teaszakértő és kertészmérnök vagyok

– meséli Varga Marianna, hazánk teanagykövete, aki lelkesen mondott igent.

A felkérést szervezések hosszú sora követte, majd májusban egy holland út, melynek során Marianna megtanulta a tea termesztését, szedését, feldolgozását. Sodort, fonnyasztott, kóstolt és kóstolt.

Fotó: Varga Marianna

Aztán hazajött, és belevágott, hogy itthon is népszerűsítse a teát.

2018 nyarán ültettem először teát, majd még 13 termelő csatlakozott hozzám, így összesen 2100 teacserjét telepítettünk. Nem mondom, hogy nem izgultam. Rengeteg kétség, és bizonytalanság gyötört, sok álmatlan éjszakám volt, de megérte. Mára összejött egy lelkes csapat, akikkel meg is kezdtük a munkát

– meséli.

A teát sövényszerűen ültetik, így kicsi a területigénye, akár kiskertben is lehet termeszteni. Idén tavasszal kezdik szedni a tealeveleket, a nyáron már elérhető lesz a magyar tea a fogyasztók számára is, Kamélia néven. Marianna a termelőkkel együtt nagyon lelkes, mindenki büszke arra, hogy részese lehet ennek az innovációnak, hiszen teatermesztésre eddig még nem volt példa Magyarországon soha.

Galéria
Fotó: Varga Marianna

Teát mostantól bárki nevelhet otthon, hiszen a kiskertben vagy akár a teraszon is lehet gondozni 1-2 cserjét balkonládában. Napos-félárnyékos helyet szereti, nagy a vízigénye, locsolni kell, de ezen kívül nem túl kényes növény. A lakásban is gyönyörű, meghálálja a gondoskodást, októbertől februárig folyamatosan virágzik, így a lakás dísze lehet egész télen

– árulta el Marianna, akinek ősztől tavaszig a workshopok, csapatépítők szervezése, rendezvények teszik ki a munkája nagy részét, tavasztól őszig viszont a szaktanácsadás, a termelők segítése, a tealevelek szedése és átvétele.

2019 őszén nyílik meg a bemutató teakert is, a Kamélia kert, így ott is fog csoportokat, cégeket fogadni, workshopokat tartani.

Fotó: Varga Marianna

Marianna teanagyköveti feladatai közé tartozik a teaprojekt népszerűsítése, termelők toborzása, a termelés segítése szaktanácsadással. Ezért tart workshopokat Budapesten és vonzáskörzetében. Itt különböző teatípusokat kóstolhatnak a résztvevők, nagy hangsúlyt fektetve a helyes elkészítésre. Gyakorolhatják az áztatási időt, a víz hőfokának fontosságáról is sok szó esik, rögzülnek a mozdulatok.

Minden résztvevő maga készíti el a teát amit kóstol, hogy aztán otthon is legyen kedve, hangulata a minőségi teázáshoz.

Marianna célja, hogy népszerűsítse az otthoni, minőségi teázást, hogy azt mondják a workshopjain résztvevők 1-2 hét, hónap múlva is, hogy azóta így készítik el a teát, és szívesen fogyasztja a családjuk is.

Szeretem, mikor azt mondják a résztvevőim, hogy a workshop után lecserélték otthon az összes teát minőségi, szálas teákra, vagy kiiktatták az üdítőket, és csak teáznak. Ezekért a visszajelzésekért éri meg igazán csinálni

– mondja Marianna.

Fotó: Varga Marianna

Aki szívesen kipróbálná, milyen saját termesztésű teát inni, annak van egy jó hírünk: újra van lehetőség teacserjét rendelni, esetleg csatlakozni a projekthez. Aki pedig nem akar termeszteni, de mégis szívügye a tea, apró tettel is támogathatja a projektet – örökbe is fogadhat egy cserjét.

Szabó Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle
Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.

Kiemelt kép: Varga Marianna

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik