Életmód

Tanácsokat ad a Balaton-átúszáshoz a világ egyik legjobb nyílt vízi úszója

A világ egyik legjobb nyílt vízi hosszútávúszója, a zalaegerszegi extrémsportoló, Mányoki Attila elhatározta, hogy az idei Balaton-átúszás rajtjáig posztjaival segíti a kezdők felkészülését. Hetente két alkalommal gondolatébresztő bejegyzéseket, motivációs üzeneteket és saját tapasztalatait osztja meg Facebook-oldalán. Nem edzéstervet ad, sem felkészülési programot – de használható jó tanácsokkal szolgál mindazoknak, akik amatőrként szeretnének részt venni a nyár egyik legörömtelibb, ikonikus szabadtéri sporteseményén.

A Balaton-átúszásig 78 nap van hátra. Attila azonban ez idő alatt sem tétlenkedik, folytatja a felkészülést

Nyár végén pedig újra megpróbálja az Ocean’s Seven sorozat legveszélyesebb állomását, azt tervezi, végre átússza a 33,7 kilométeres Ír-szorost. Az elmúlt években hat óceán hat veszélyes nyílt vízi állomását pipálta ki, de a hetes sorozat legutolsó helyszínén, tavaly augusztusban kis híján halálra csípték az oroszlánmedúzák. Attila azóta felgyógyult – Interjúnkban erről is kérdezzük majd, de először térjünk vissza a Balaton-átúszásra:

Te mikor úsztad át először a Balatont?

Régóta megvan a kapcsolódásom ehhez a rendezvényhez, tizennégy éves lehettem, amikor a nyolcvanas évek második felében először átúsztam a Balatont. Akkoriban még nem volt ilyen méretű a rendezvény, jó ha 2-3000-an vállalkoztunk rá. Magam sem gondoltam volna, hogy mennyire meghatározza életem ez az első indulás. Ez volt az első nyílt vízi élményem, ami azóta kísér. Tizenakárhányszor újra és újra végigcsináltam, de mindig örömmel tölt el, nagy élmény, hogy sokezer ember együtt teljesíti a kitűzött távot.

Balaton-átúszás (Fotó: 24.hu)

Honnan jött az ötlet, hogy népszerűsítsd a Balaton-átúszást?

Fontos dolognak tartom, hogy személyemmel támaszt tudjak adni azoknak, akik először szeretnének vállalkozni erre a megmérettetésre. Összeállítottunk egy kérdéssort, laikusoknak, amelyben megpróbálunk röviden és érthetően hasznos támpontokat és segítséget adni. A lényeg számomra az, hogy az Balaton-átúszás élménye minél több embernél igazi örömet, jó érzést és büszkeséget adjon, hogy ”MEGCSINÁLTAM”.

 Kinek nem javaslod, hogy megpróbálja átúszni a Balatont

Mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, az egyetlen fontos dolog, hogy az ember tényleg tudjon úszni, innentől kezdve aztán, ha megvan ez az úszás-tudás, már minden csak felkészülés kérdése. Ezen viszont rengeteg múlik, mert számos olyan előre ki nem számolható tényező lehet, például a nyílt víz hullámzása és hőmérséklete, amivel sokan, akik fedett uszodában edzenek, nem is számolnak. Aztán az 5,2 km-es táv alatt szembesülnek azzal, hogy bizony kilométereken át nem ér le a lábad, nem lehet 50 méterenként a kötélbe megkapaszkodva pihenni.

Mányoki Attila

Nagyon sokan alábecsülik ezt az 5,2 kilométeres távot, és csak kevesen tudják, hogy az átlagidő, ami alatt az emberek átússzák a Balatont, 2 óra 45 perc körül van. Ez a közel három órás intenzív sporttevékenységet jelent, amire készülni kell, nem lehet csak úgy, edzések nélkül belevágni. Ebben szeretnék én külön is segítséget adni, hogyan lehet a kezdeti nehézségeket minél ügyesebben leküzdeni.

A célom, hogy a lehető legtöbb emberszámára kedvet csináljak a szabadtéri sporthoz, hogy az úszás életük részévé váljon.

A Balaton- átúszás startja, ha az időjárás is úgy akarja, 3 hónap múlva, június 29-én esedékes, tehát van még idő a felkészülésre. Mi az első jó tanácsod?

Az elhatározás az első fontos lépés, az hogy IGEN át akarom úszni a Balatont! A Balaton átúszása sportteljesítmény, amire fel kell készülni! Ha a döntésed végleges-ez itt egy lényeges pont, mindenképpen fontos egy felkészülési tervet készíteni, hogy legyenek támpontok. De még jobb, ha egy olyan edzés tervet követsz, amit szakemberek állítottak össze, vagy legalább tanácsaikkal segítettek elkészíteni azt. A felkészülés egyéntől és edzettségi szinttől eltérően különböző lehet, de a legfontosabb része, hogy tartalmazzon nyílt vízi úszást is. A kezdő lépés a döntés, ha ezt meghoztad, ne hagyd magad ettől eltéríteni! Ez a döntés ki kell tartson amíg a parton rajthoz állsz, egészen addig, amíg a túlsó parton a vízből kijössz.

Átúsztad te már a Balatont nemcsak keresztben, hanem hosszában is. Számodra idén, ahogy hallom, nem ez lesz az igazi nagy kihívás, újra nekivágsz az Ír-szorosnak.

Nem is úgy tekintek erre, hanem elsősorban örömforrásként, mert tényleg, attól függetlenül, hogy mennyiszer végigcsináltam, kivétel nélkül mindig nagy örömmel tölt el, hogy a Balaton-átúszáson ennyien részt veszünk. Viszont, igaz, közben már a nyári fő úszásomra készülök.

Nem adod fel? Annak ellenére sem, hogy tavaly augusztusban a céltól mindössze másfél mérföldre kritikus állapotban emeltek ki a vízből? Vissza tudsz menni ugyanoda, és újra megbirkózni az Északi-csatornával?

Igen, mert ez most egy befejezetlen dolog, meg kell csinálni, nincs mese! Az Ocean’s Seven hét állomásából ez lett volna az utolsó, hatot már teljesítettem, nem hagyhatom a végénél abba. Sokkal rosszabb lett volna azzal szembesülnöm, hogy ez a feladat már meghaladja a képességeimet, de nem ez történt, rajtam kívül álló okok miatt kényszerültem augusztusban „kiszállni”, de nem adtam fel.

Mányoki Attila

Kis híján akkor megöltek az óriásmedúzák. Hogyan lehet ellenük jobban védekezni?

Azon vagyunk, hogy a lehető legjobb helyzetbe tudjam magam fizikailag és mentálisan is hozni, minél jobb körülmények között tudjak elindulni, tiszta időben, hogy a látási viszonyok is minél jobbak legyenek.

Valami speciális felszereléssel nem lehet kivédeni ezeket a medúzákat?

Hagyományosan az Ocean’s Seven arról is szól, hogy nem lehet semmilyen védőfelszerelést vagy ruházatot – sem a hideg sem az élővilág ellen – használni, kizárólag úszónadrágban szabad úszni. Ezért is van az, hogy ekkora kuriózum és unikum. A szakértők a világ legnehezebb dolgának tartják az Ocean’s Seven sorozat megvalósítását. Eddig mindössze 13-14-an teljesítették a világon ezt a távot.

Mit jelent nálad a felkészülés?

Napi közel hat órás edzést, de az úszás mellett szárazföldi kerékpározást, hengerelést, nyújtó-lazító edzéseket is. Már járok ki a szabadba úszni, hogy szokjam a hideget, nyáron aztán elmegyek Írországba, ott próbálom a lehető legjobb formába hozni magamat.

Címlapfotó: Mányoki Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik