Életmód

Erdei óvodát nyit négy anyuka Tófalván

Az alapvető cél az, hogy a gyerekek mindennap a szabadban legyenek, függetlenül attól, hogy esik vagy mínusz tíz fok van.

A Marosvásárhelytől tíz kilométerre fekvő Tófalván ősszel nyitja meg kapuit az az erdei óvoda, melynek ötlete négy anyukától származik. Ők egyebek között saját gyerekeiknek szeretnének a hagyományosnál eltérő oktatási formát biztosítani, írta a liget.ro.

A Peter Pan Forest Kids nevű erdei óvodát olyan telken alakítják ki, amelynek egyik oldalát az erdő, másikat a mező határolja, így ideális környezete lehet ennek az alternatív oktatási formának, melynek legfontosabb jellemzője, hogy az ovisok mindennap, télen-nyáron, hóban-fagyban, esőben és kánikulában is a szabadban tevékenykednek, tanulnak. A kicsik a természetben ehetnek, ideális esetben akár egy függőágyon az erdőben alhatnak, s megtanulják, hogy kölcsönös gondoskodás van a Föld és lakói között.

A kezdeményező erdélyi édesanyák egyike, Gál Alíz a portálnak azt mondta, hogy olyan fiatal anyukák kezdtek el dolgozni az erdei óvoda létrehozásán, akik maguk is természetjárók, sokat kirándulnak, kertészkedés, erdő-mezőjárás közben nőttek fel, és ezt szeretnék továbbadni gyerekeiknek is.

Az alapvető cél az, hogy a gyerekek mindennap a szabadban legyenek, függetlenül attól, hogy esik vagy mínusz tíz fok van. Sok óvodában nem alap ez, inkább a négy fal között vannak a gyerekek. A természet azonban biztosítja a tökéletes ingermennyiséget és minőséget, amelyben fejlődni tud a gyerek, önmagáról, társairól és a környezetéről tanulni

– fogalmazta meg az erdei óvoda lényegét Gál Alíz, aki Blizik Anita, Magdás Tünde és Pongrácz-György Katalin anyukatársaival dolgozik az erdei óvoda létrehozásán. Együtt választják ki a megfelelő óvónőt, együtt találtak rá a megfelelő helyszínre, és együtt fektették le az alapokat a Pán Péter Erdei Óvodának.

Az édesanyák alapítottak egy egyesületet, és annak a tevékenységi körében szerepel hivatalosan az erdei óvoda működtetése, amely önfenntartó, vagyis amit a szülők befizetnek, abból lesz a gyerekek étele és a pedagógus fizetése is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik