Életmód

Nagy ugrásra hívják az egész országot

Így hívják fel a figyelmet, hogy vizes élőhelyeink és folyóink milyen veszélyben vannak.

Július 14-én Európa-szerte tömegek ugranak majd tavakba és tengerekbe azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy vizes élőhelyeink és folyóink mennyire komoly veszélyben vannak. A WWF által szervezett, Nagy Ugrás elnevezésű akcióhoz bárki csatlakozhat saját szervezésű eseménnyel. A WWF Magyarország központi eseményének 2019-ben az EFOTT fesztivál ad otthont, ahol a résztvevők 15 órakor közös vízbe ugrással hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre.

A víz az élet alapja – épp ezért sem mindegy, hogy élővizeink milyen állapotban vannak:

Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, élelmet biztosítanak, emellett pedig rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizes élőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83%-kal zsugorodtak. Vizes élőhelyeink 87%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

– olvashatjuk a WWF honlapján közzétett felhívásban.

A Nagy Ugrás 14 éve tartó európai kezdeményezés

Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült a WWF-nek mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban. Azóta minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek csobbannak egyszerre a természetes vizekbe.

A WWF Magyarország központi Nagy Ugrása idén a Velencei-tónál lesz, méghozzá az EFOTT keretein belül, ahol július 14-én pontban 15 órakor a stégről együtt ugranak majd a környezetvédők és a fesztiválozók.

Ugyanakkor, ahogy a korábbi években, úgy a WWF Magyarország idén is felhívja a településeket és közösségeket, hogy egy nyári program keretében rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat, és július 14-én 15 órakor fussanak, ugorjanak vagy csobbanjanak egyszerre valamilyen természetes vízbe!  A felhívásról bővebben itt olvashatsz!

Címlapkép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik