Életmód

Ahol úgy tanítják a gyerekeket az életre, hogy otthagyják őket éjjel az erdőben

Hollandiában létezik egy cserkészeti hagyomány, melynek során a gyerekeket, főként tizenéveseket kiraknak az erdőben, ahonnan vissza kell találniuk a táborba. Ez sokszor komoly kihívást jelent, és gyakran hajnali 2-3 óráig is eltart, mire hazatalálnak.

A New York Times beszámolója szerint egyes esetekben a szülők követik a gyerekeket, de nem segítenek nekik semmilyen módon. Hogy megnehezítsék a feladatot, a szervezők bekötik a résztvevők szemét, mielőtt otthagyják őket a kiinduló pontnál, hogy teljesen elvesszék az irányérzéküket.

Sőt, az sem ritka, hogy a felnőttek elbújnak a bokrok alá, és olyan hangokat adnak ki, mint egy vaddisznó.

Mindezt furcsának találhatjuk, de ez csak azért van, mert nem hollandnak születtünk.

Illusztráció – Fotó: iStock

Hollandiában a gyermekkor teljesen másként zajlik, mint Európa többi részén. A kicsiket arra tanítják, hogy a lehető legkevésbé függjenek a szüleiktől, és hogy oldják meg maguk a problémáikat.

A cserkészeti programon való részvétel mindenkiben nyomot hagy egy életre. Rik Oudega, egy 22 éves cserkészvezető a lapnak arról mesélt, őt anno a rendőrök találták meg, miután teljesen rossz irányba indult egy úton. A szíve hevesen mert, mert amit csinált, az „törvényellenes” volt.

Fel kell nőniük a feladathoz

A New York Times újságírója részt vett egy eseményen a közelmúltban Utrechttől nem messze, Austerlitzben. Ez volt az első ilyen élménye a 11 éves Stijn Jongewaardnak. A fiú rengeteg időt töltött otthon a PlayStation előtt, ezért döntöttek úgy a szülei, hogy a táborba küldik. Korábban erdőben sem nagyon járt, nemhogy magára hagyják a fák sűrűjében.

Édesanyja, Tamara úgy fogalmazott, eljött az ideje, hogy a fia felvállalja a felelősséget, és a cserkészet az egyik legjobb módja ennek.

Stijn 11 éves. Kevés időnk maradt, hogy bármire megtaníthassuk még. Lassan felnő, és onnantól ő hozza meg a döntéseket

– magyarázta a nő.

Az újságokban rendre előveszik a holland cserkésztáborokat amiatt, hogy felelőtlenek. 2012-ben előfordult, hogy öt gyerek beszorult a sziklák közé, de Hollandiában ez annyira az átlagélet része, hogy legtöbben azon csodálkoznak, más országokban miért nincs ennek hagyománya.

Pia de Jong regényíró szerint sokat elárul ez a hollandok filozófiájáról és gyermekneveléséről.

Csak fogod, és kirakod a gyerekeidet a nagyvilágban. Természetesen megbizonyosodsz róla, hogy nem halnak meg, de másik oldalról maguknak kell megtalálniuk a kiutat

– fogalmazott.

iStock

2011-ben és 2014-ben két halálos baleset is történt, amikor az utak mellett sétáló fiatalokat elgázolták az autók. Azóta szigorúbb szabályozás vonatkozik minden ilyen programra.

A csapatnál mindig van egy telefon, amit kizárólag vészhelyzet esetén használhatnak. Csak láthatósági mellényben indulhatnak útnak, és előtte el kell olvasniuk egy hosszú, közlekedésbiztonságra vonatkozó szabályrendszert.

Rik Oudega cserkészvezető ugyanakkor azt mondja, bár a társadalom és a körülmények változnak, a próbatétel ugyanazt az élményt adja.

Tényleg csak magadra számíthatsz. Azt érzed, hogy a magad ura vagy

– nyilatkozott.

A csoport végül hajnali kettő óra körül ért vissza a táborba. Azonnal kerestek egy kis élelmet, leültek a tűz mellé öt percre, aztán a sátraikba vonultak pihenni.

Amikor másnap reggel a 11 éves Stijn felkelt, veteránnak érezte magát. Már nem hiányzott neki a PlayStation. Mi több, azt mondta, hogy ha egyszer lesznek gyerekei, szeretné, ha ők is kipróbálnák majd magukat.

Itt megtapasztalhatod, hogy még a legnehezebb pillanatokban is menni kell előre. Korábban sosem kellett ilyet csinálnom.

Az eszkimók gyerekkorban megtanulják, hogyan kezeljék a haragot
Az inuitok egyszerű módszerrel tanítják meg a gyerekeiknek azt, hogyan irányítsák a haragot. 

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik