Életmód

5 tipp, hogyan vonjuk be az időseket a családi karácsonyba

A karácsony az örömteli készülődést és családi ünneplés ideje, de az együttlét gyakran terhet is jelenthet. Az adventi időszakban a legtöbb családban nő a feszültség, szaporodnak a konfliktusok, pedig épp az ellenkezője kellene, hogy történjen. A szülők a pihenés és a kikapcsolódás helyett inkább az év legstresszesebb időszakaként élik meg az ünnepeket.

Míg a gyerekek leginkább az ajándékokat várják, a szülők és az idősebb családtagok nyugalomra, szép, meghitt napokra vágynak, békés, együtt eltöltött időre. Az idősek azonban az ünnepek alatt, ha nem figyelünk eléggé oda rájuk, könnyen elszigetelődhetnek, tehernek érzik magukat. Ezért is igyekezzünk minél inkább bevonni őket, velük együtt, közösen kialakítani a közös családi ünnepi szokásainkat.

Boldogabbak azok gyerekek, akik több időt töltenek a nagyszüleikkel
Újra kell értékelnünk a nagyszülők szerepét, mert nagyon fontosak!

Következzék pár hasznos ötlet ehhez!

1. Vonjuk be őket az előkészületekbe!

Kérjünk tippeket tőlük, legyünk kíváncsiak a véleményükre, ők milyen karácsonyi menüt szeretnének, hadd meséljék el, régen hogyan is volt. Osszuk el jó előre a közös munkákat, ha az idős szülő még elég aktív, bízzunk rá részfeladatokat, hadd süssön ő is, ha hozzánk jön vendégségbe, hadd terítsen, ha kedve van hozzá, hogy hasznosnak érezhesse magát.  A csomagoláson át a díszítésig szintén sok mindenben segíthetnek, amit tisztelettel fogadjunk, de ne vegyük természetesnek, hanem őszintén köszönjük meg.

2. Bízzuk rá az unokákat!

Szintén állapotfüggő, de míg mi takarítunk, sürgünk-forgunk, bízzuk rá a gyerekeket a nagyszülőkre. A karácsonyi várakozásban sokat segíthetnek, csak azzal, ha leülnek az unokákkal játszani, mézeskalácsot sütni, rajzolni vagy mesét nézni, vagy csak közösen régi albumokat nézegetni.

Fotó: Pixabay

3. Díszítsünk együtt fát!

Mi felnőttek is legyünk újra gyerekek, és segítsük karácsonyozó szüleinket is abban, hogy minél otthonosabban érezhessék magukat: énekeljünk, olvassunk, díszítsük együtt a fát, kapcsolódjunk ki a mindennapokból! Élesszük fel a régi családi hagyományokat, és adjuk át magunkat a felhőtlen örömnek!

Fotó: Pixabay

4. Karácsonyi zene

A zene különleges hatalommal bír. Újra összekapcsolhat bennünket idős szüleinkkel. Nézzünk utána, mi volt az ő gyerekkorukban a karácsonyi sláger, beszélgessünk róla, milyen zenéket hallgattak, ki volt a kedvenc előadójuk, aztán karácsonykor, ha együtt a család, tegyük fel az ő lemezeiket is! Énekeljünk együtt!

5. Tanuljunk meg újra játszani!

Tanítsuk meg kártyázni, társasozni , próbáljuk meg bevonni a közös családi játékba őket is! Sokszor már ettől vidámabb lehet a közös ünnep. Remek ötlet lehet karácsony másnapjára egy meglepetés programot kitalálni, egy kis közös sétát, komolyzenei koncertet vagy családi mozizást.

Fotó: Pixabay

5+1: Ha nem tudjuk együtt tölteni a karácsonyt – legalább küldjünk egy üdvözlőlapot !

Gyakran elfelejtjük, hogy az öregedő szüleink bizony hozzászoktak ahhoz, hogy régebben a jeles napokon képeslapokat is kaptak, nem csak jókívánságokkal teli Facebook-üzeneteket. Még akkor is, ha a család nem küld karácsonyi képeslapokat, érdemes megfontolni, hogy egy-egy idősödő családtagunkat, aki tőlünk távol tölti az ünnepeket, lepjük meg egy-egy személyes, kézzel írt lappal. Noha sokunknak az internet egyszerűnek tűnik, sok idősebb ember továbbra is szívesen fogad leveleket!

Fotó: Pixabay

Persze küldhetünk videóüzenetet, hívhatjuk telefonon, chatelhetünk vele, de egy szép képeslap, mégis nemesebb ajándék!

Címlapfotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik