Életmód

Elmaradhat az idei Csíksomlyói búcsú

A legminimálisabb elképzelés, hogy online közvetítik a pünkösdi ünnepi szentmisét a hegynyeregből.

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdett, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A minden esztendő pünkösdi hétvégéjén a csíksomlyói hegynyeregbe érkező zarándokok százezrei és részt vesznek a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten és szentmisén, valamint imádkoznak a magyarságért.

Csíksomlyó üzenete: a magyar népet is csodálni fogja a világ
Szombaton a csíksomlyói hegynyeregben került sor a hagyományos pünkösdi búcsúra.

Az idei Csíksomlyói zarándoklat és Pünkösdi búcsú időpontja 2020. május 29. – június 2. A program már az év elején elkészült, a hagyományos zarándokvonatok indulását is bejelentették, ám könnyen megeshet, hogy a koronavírus-járvágy közbeszól.

Bár hivatalos bejelentés még nem született a búcsú elmaradásáról, a Programturizmus oldalán a tervezett teljes programmal együtt az alábbi olvasható:

Ebben a bizonytalan helyzetben nehéz felelősen terveznünk a búcsúval kapcsolatban (is). Az elképzeléseink teljesen az aktuális helyzettől függenek. Mindez nagyon széles skálán mozog. A struktúráink és a korábbi évek tapasztalatai segítenek abban, hogy bármelyik lehetséges forgatókönyvet életbe ültessük. A legminimálisabb elképzelés, hogy online közvetítjük a búcsús szentmisét egész addig terjedően, hogy minden rendben lesz. Természetesen a dolgok alakulásáról igyekezünk idejében értesíteni az érdeklődőket

– közli a portálon Bőjte Mihály ferences atya, aki 2012 augusztusától szolgál a csíksomlyói kegytemplomban.

A Csíksomlyói búcsúval kapcsolatos hivatalos bejelentésről – amennyiben elmarad – természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Nomádként élő székely pásztorok a csíksomlyói hegynyeregben
A nyári időszakban juhnyájak sokaságát felügyelik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik